Contact

Wel of geen tandartsverzekering?

Tandartsverzekering nodig?

Of je wel of geen tandartsverzekering nodig hebt, hangt vooral af van hoe vaak je naar de tandarts gaat en welke behandelingen je verwacht. In dit artikel geven we je een paar handige tips. Zo weet je direct of een aanvullende tandartsverzekering in jouw situatie wel of niet nodig is.

1. Tandartsverzekering voor jezelf: wel of niet?

Kijk kritisch naar de tandartskosten die je maakt. Zo bepaal je eenvoudig of een aanvullende tandartsverzekering wel of geen zin heeft in jouw situatie. Ga je regelmatig op controle en heb je een goed gebit? Of heb je slechts af en toe een gaatje? Dan heeft een aanvullende tandartsverzekering meestal geen zin. Je bent dan meer geld aan premie kwijt, dan je tandartsverzekering vergoedt. Een voorbeeld:

 • Een controle bij de tandarts kost ongeveer 25 tot 35 euro
 • Heb je dan toch een keer een gaatje? Dan kost het vullen hiervan ongeveer 45 tot 85 euro
 • Voor de goedkoopste zorgverzekering met tandarts betaal je al snel 100 euro per jaar
 • Heb je vaak gaatjes, of laat je regelmatig tandsteen verwijderen? Dan loont een tandartsverzekering met een vergoeding tot 250 per jaar vaak wel.

Bron tandartstarieven: Tandarts.nl

De tandarts helpt je graag bij het maken van een inschatting van de tandartskosten die je het komende jaar kunt verwachten. Zo weet je direct of het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering voor jou wel of geen zin heeft.

Tip! Tijdens je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl kun je bij de filters eenvoudig aangeven of je een aanvullende tandartsverzekering wilt of niet. Je ziet dan direct wat een tandartsverzekering je aan extra premie kost. Zo bereken je gemakkelijk of dit opweegt tegen de tandartskosten die je verwacht te maken.

2. Tandartsverzekering nodig bij grote behandelingen?

Verwacht je grotere tandartsbehandelingen zoals het vullen van meerdere gaatjes of het trekken van tanden? Dan raden we je aan om een tandartsverzekering te nemen met een dekking van 500 euro per jaar. Je zorgverzekeraar vergoedt dan (een groot deel van) dit soort tandartskosten.

Bonustip! Bespaar niet op tandartskosten door een halfjaarlijkse controle over te slaan. Misschien heb je een beginnend gaatje dat nu nog eenvoudig te verhelpen is. Als je lang wacht, heb je meer kans op dure behandelingen zoals bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Deze kosten lopen flink in de papieren, dus wees er op tijd bij!

3. Tandartsverzekering nodig voor kronen, bruggen of inlays?

Wortelkanaalbehandelingen, kronen, bruggen en inlays zijn tandheelkundige behandelingen die behoorlijk veel geld kosten. Voor een simpele kroon betaal je bijvoorbeeld al snel 400 euro. Een wortelkanaalbehandeling kost je tot wel 500 euro. Een brug is nog een stuk duurder: hiervoor betaal je gemiddeld 1.750 euro. Voor dit soort tandartsbehandelingen heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig die 750 tot 1.000 of meer euro per jaar vergoedt.

Let extra goed op: tandartsverzekeringen die meer dan 1.000 euro per jaar vergoeden hebben vaak een medische acceptatie. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar vragen stelt over de staat van je gebit en welke tandheelkundige behandelingen je verwacht. Heb je binnenkort dure behandelingen nodig? Dan zal de zorgverzekeraar je meestal weigeren voor de uitgebreide tandartsverzekering.

Een tandartsverzekering met een dekking van 750 euro per jaar is vaak wel mogelijk zonder medische selectie. Kijk hierbij goed of behandelingen zoals kronen, bruggen en implantaten volledig vergoed worden. Sommige verzekeraars vergoeden voor de duurdere behandelingen maximaal 75 tot 80 procent van de gemaakte behandelingskosten.

Bonustip! In de zorgvergelijker op Geld.nl zie je direct bij welke tandartsverzekeringen je direct geaccepteerd wordt. Dit doe je snel en eenvoudig met de filter ‘Direct acceptatie’. Zo weet je zeker dat je direct de beste tandartsverzekering zonder medische acceptatie vindt!

4. Tandartsverzekering nodig voor kind?

De basisverzekering vergoedt de meeste tandzorg voor kinderen onder de 18 jaar. Je hoeft dus geen tandartsverzekering voor je kind af te sluiten. Let op: orthodontie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Hetzelfde geldt voor kronen, bruggen en implantaten.

Verwacht je dat je kind binnen niet al te lange tijd een beugel of andere specifieke tandzorg nodig heeft? Dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering met extra dekking voor bijvoorbeeld orthodontie af te sluiten. Je leest hier meer over een zorgverzekering voor je kind.

Let op! Sommige zorgverzekeraars hanteren een wachttijd. Dit betekent dat de zorgverzekeraar orthodontie pas vergoedt als je al één of twee jaar aanvullend verzekerd bent. Ook betaal je bij enkele aanvullende tandartsverzekeringen een premie voor kinderen die tien jaar of ouder zijn.

5. Tandartsverzekering nodig? Betaal niet te veel!

In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig in hoe uitgebreid je jezelf wilt verzekeren voor tandartskosten. We tonen je dan direct welke zorgverzekeringen passend zijn voor jou. Zo vind je altijd de beste en goedkoopste tandartsverzekering voor jouw situatie!

Bonustip! Bij veel verzekeraars is het mogelijk om een losse tandartsverzekering afsluiten, ook als je basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar loopt. Wij raden dat echter af, omdat je voor een aparte tandartsverzekering tot wel 25 procent meer premie betaalt. Het is altijd voordeliger om een tandartsverzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar je ook je basisverzekering hebt.

Wel of geen tandartsverzekering? De feiten op een rij!

Weet je niet zeker of je wel of geen tandartsverzekering nodig hebt? We zetten alle feiten over de tandartsverzekering nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

 • Heb je een goed gebit en maar af en toe een gaatje? Dan heeft een tandartsverzekering weinig zin voor jou. De premie die je betaalt is dan hoger dan de tandartskosten die je maakt.
 • Ontdekt de tandarts bij jou regelmatig gaatjes of laat je vaak tandsteen verwijderen? Dan is een tandartsverzekering met een dekking van 250 euro per jaar het meest geschikt voor jou.
 • Zijn er duurdere tandheelkundige behandelingen nodig? Denk bijvoorbeeld aan wortelkanaalbehandelingen, kronen, bruggen of inlays? Dan is een tandartsverzekering met een dekking van 750 tot meer dan 1.000 euro passend bij jouw situatie.
 • Let op: bij veel tandartsverzekeringen met een hoge dekking (1.000 euro of meer) geldt er een medische acceptatie. De verzekeraar wil dan inzicht krijgen in de staat van je gebit en welke behandelingen je nog te wachten staan. Als je dure tandheelkundige behandelingen verwacht, wordt je meestal geweigerd door de verzekeraar.
 • Op zoek naar een tandartsverzekering met direct acceptatie? Je vindt deze snel en eenvoudig in onze handige zorgvergelijker.
 • De basisverzekering vergoedt de meeste tandzorg voor kinderen onder de 18 jaar. Herop zijn uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan orthodontie, kronen, bruggen of implantaten.
 • Verwacht je dat je kind in de toekomst misschien een beugel nodig heeft? Dan is het verstandig om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
 • Een voordelige tandartsverzekering vinden? Ga direct verzekeringen vergelijken op Geld.nl. Zo vind je de beste én voordeligste aanvullende tandartsverzekering voor jouw persoonlijke situatie.
Goedkope tandartsverzekering nodig?Op Geld.nl vergelijk je de aanvullende tandartsverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je altijd de beste én de goedkoopste tandartsverzekering voor jouw situatie! Zorgverzekeringen vergelijken
Tandartsverzekering nodig? Vergelijk, kies & bespaar!
;