Contact

Tot wanneer zorgverzekering wijzigen?

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?

Je kunt elk jaar tot en met 31 december van zorgverzekering wijzigen. Eventueel kun je ook nog tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen. Je moet dan wel je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december hebben opgezegd. In dit artikel lees je precies waar je op moet letten als je van zorgverzekering wilt wijzigen. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt!

Hoe en tot wanneer zorgverzekering overstappen?

Overstappen van zorgverzekering kan eens per jaar. Sluit je tussen 12 november en 31 december een nieuwe zorgverzekering af? Dan beëindigt de verzekeraar automatisch je oude zorgverzekering. In enkele gevallen moet je zelf je zorgverzekering opzeggen.

Tip! Waarom zou je eigenlijk overstappen van zorgverzekering en is dat niet veel gedoe? Moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis leggen het je uit in deze video. 

 

Tot wanneer zorgverzekering veranderen: bijzondere situaties

Je zorgverzekering wijzigen na 1 januari is in principe niet mogelijk. Toch zijn er enkele bijzondere situaties waarin dit wel kan:

 • Je wordt 18 jaar. Je kunt dan zelf een zorgverzekering uitzoeken en de verzekering op de polis van je ouders opzeggen. Lees hier meer over de zorgverzekering voor 18-jarigen.
 • Als je van baan wisselt en een collectieve zorgverzekering had via je werkgever. Je moet de collectieve zorgverzekering dan opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten.
 • Als je gaat scheiden en samen met je ex-partner op één polis verzekerd bent.
 • Als je in militaire dienst gaat. Je krijgt dan een zorgverzekering via Defensie. Je oude verzekering wordt opgezegd.
 • Als je uit militaire dienst komt. Je zorgverzekering via Defensie wordt dan opgezegd. Je moet dan zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
 • Als je zorgverzekeraar tijdens het jaar de premie of de voorwaarden verandert. Dit komt in de praktijk bijna niet voor.
 • Als je op dit moment geen zorgverzekering hebt en dus onverzekerd bent. Je moet je dan zo snel mogelijk verzekeren. In Nederland is het verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.
 • Als je in het buitenland gaat wonen en je in dat land moet verzekeren. Je zegt je Nederlandse zorgverzekering in dat geval op.

Tot wanneer zorgverzekering wijzigen tips

We geven je graag de nodige tips voor het wijzigen van je zorgverzekering. Zo weet je zeker dat je kiest voor de beste zorgverzekering voor jouw situatie.

 1. Controleer elk jaar op tijd of een nieuwe zorgverzekering voor jou voordeliger of beter passend is. De premies en voorwaarden van zorgverzekeringen wijzigen elk jaar. Hetzelfde geldt voor jouw zorgwensen. In onze handige Zorgvergelijker zie je direct welke zorgverzekering bij je past én het voordeligst is.
 2. Voor de basisverzekering wordt je altijd geaccepteerd. In Nederland geldt namelijk een acceptatieplicht voor de zorgverzekering. Voor aanvullende verzekeringen hanteren sommige verzekeraars een medische acceptatie. Heeft je nieuwe zorgverzekering zo’n medische acceptatie? Zeg je oude zorgverzekering dan niet op voor je door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent.
 3. Wil je jouw zorgverzekering wijzigen? Kijk dan ook eens kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Bijna 60 procent van de Nederlanders heeft één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen. Maak je hier ook echt gebruik van? En misschien is de premie wel een stuk hoger dan de kosten van de zorg die je vergoed krijgt. Kijk elk jaar even goed welke aanvullende zorgverzekeringen je echt nodig hebt en of je sommige zorg niet beter zelf kunt betalen in plaats van verzekeren.

Tot wanneer kun je je zorgverzekering wijzigen? Alle feiten op een rij!

We zetten de feiten over wanneer je jouw zorgverzekering kunt wijzigen nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

 • Je kunt elk jaar tot en met 31 december je zorgverzekering wijzigen. Heb je jouw zorgverzekering voor deze datum opgezegd? Dan heb je tot maximaal 31 januari de tijd om een andere zorgverzekering uit te kiezen.
 • Tussentijds je zorgverzekering opzeggen is maar in enkele uitzonderlijke situaties mogelijk. Bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt, in militaire dienst gaat of als je verzekeraar de premie of voorwaarden van je zorgverzekering tussentijds wijzigt.
 • Als je tussen 12 november en 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, wordt je oude zorgverzekering automatisch beëindigd.
Van zorgverzekering veranderen?Vergelijk dan eerst het grootste aanbod zorgverzekeringen op premie en dekking. Online is dat nu heel makkelijk en je bespaart al snel tot 591 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Zorgverzekering wijzigen? Vergelijk, kies & bespaar!