Zorgverzekering

Ziekenhuisopname buitenland

Is een ziekenhuisopname in het buitenland duur?

Als je in het buitenland naar het ziekenhuis moet voor spoedeisende hulp, ben je gewoon verzekerd via de basisdekking van je Nederlandse zorgverzekering. Maar deze verzekering dekt alléén de kosten voor de ziekenhuisopname naar Nederlandse maatstaven. Is de opname in het land waar je verblijft duurder dan in Nederland? Dan krijg je dus niet het volledige bedrag vergoed.

Tip! Wil je toch het volledige bedrag vergoed krijgen? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland af of een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland.

Ziekenhuisopname buitenland en eigen risico

Ook moet je rekening houden met eigen risico van je zorgverzekering. Een ziekenhuisopname in het buitenland valt namelijk gewoon onder je eigen risico. Heb je dus nog niet je volledige eigen risico 'op gebruikt' dan betaal je (een deel van) de opname zelf. Dit is vooral een belangrijk als je gekozen hebt voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Let op! Ook met een aanvullende reisverzekering voor medische kosten betaal je een deel eigen risico. Dit wordt dan niet gedekt door je reisverzekering.

Ziekenhuisopname buitenland - niet-spoedeisend

Moet je in het buitenland naar het ziekenhuis voor een niet-spoedeisende behandeling, dan ben je hiervoor in principe niet verzekerd via je basiszorgverzekering. Als je een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland hebt afgesloten of een aanvulling voor medische kosten op je reisverzekering, is dit soms wel verzekerd.

Tip! Een ziekenhuisopname in het buitenland? Neem bij een niet-spoedeisende behandeling altijd contact op met je zorgverzekeraar of reisverzekeraar. Zij vertellen je dan wat wel en niet vergoed wordt.

Europese Zorgpas

Ga je op vakantie naar een land binnen Europa? Dan is het verstandig een Europese zorgpas mee te nemen. Hiermee toon je aan dat je verzekerd bent in Nederland. Met deze kaart heb je recht op medisch noodzakelijke hulp en weet de buitenlands zorgverlener dat hij de kosten in rekening kan brengen bij je zorgverzekeraar. Moet jezelf bijbetalen? Dan krijg je hiervoor een rekening van je eigen zorgverzekeraar.

De best passende zorgverzekering met de laagste premie?Die vind je op Geld.nl! Geef eenvoudig je zorgwensen aan en wij laten je de verzekeringen zien die daarbij aansluiten, gerangschikt op laagste premie. Zorgverzekering vergelijken