Contact

Zorgverzekering buitenlander

Waarop letten bij zorgverzekering voor buitenlander in Nederland?

Kom je als buitenlander in Nederland wonen en/of werken? Dan heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig. Hiermee verzeker je jezelf tegen medische kosten zoals spoedeisende hulp of een verblijf in het ziekenhuis. Soms sluit je werkgever of het uitzendbureau waarvoor je werkt een Nederlandse ziektekostenverzekering voor je af. Vraag dit altijd na bij je werkgever voordat je zelf een zorgverzekering afsluit. In dit artikel lees je waar je als buitenlander op let bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering.

Tijdelijke zorgverzekering voor niet-ingezetene

Ga je tijdelijk in Nederland werken? Hoe je ziektekostenverzekering geregeld wordt hangt af van je land van herkomst. Nederland heeft met een groot aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van zorgkosten. Dit zijn de zogeheten verdragslanden. In het artikel Zorgverzekering voor werken in buitenland lees je met welke landen Nederland een verdrag gesloten heeft.

Als je uit een verdragsland komt en maximaal vier maanden in Nederland werkt, blijf je meestal in je woonland verzekerd. Om daarnaast ook goed verzekerd te zijn voor alle medische zorg die je nodig hebt in Nederland, sluit je bij verzekeraar CZ een verdragspolis af.

Kom je niet uit een verdragsland, dan mag je alleen tijdelijk in Nederland werken op uitnodiging van je werkgever. Deze vraagt een werkvergunning en een tijdelijke verblijfsvergunning voor je aan. Je bent vervolgens verplicht om je in Nederland te verzekeren. Meestal helpt je werkgever of het uitzendbureau je hierbij.

Misschien kom je niet uit een verdragsland en blijf je langdurig in Nederland voor bijvoorbeeld familiebezoek. In dat geval moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Je mag met je visum 90 dagen in Nederland blijven. Daarmee kun je bij OOM verzekeringen een tijdelijke zorgverzekering afsluiten.

Ziektekostenverzekering buitenlanders als ingezetene met verblijfsvergunning

Wanneer je voor langere tijd of permanent in Nederland komt wonen of werken, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Zodra je een verblijfsvergunning krijgt, ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten in Nederland. Je schrijft je in bij de gemeente en krijgt een burgerservicenummer (BSN-nummer). Met je BSN-nummer sluit je eenvoudig een Nederlandse zorgverzekering af. Je bepaalt zelf bij welke zorgverzekeraar je dit doet.

Let op! Het is belangrijk dat je niet te veel betaalt voor je zorgverzekering. Ook moet een ziektekostenverzekering goed passen bij je zorgwensen. Op Geld.nl kun je zelf eenvoudig online verzekeringen vergelijken. Zo vind je direct de goedkoopste zorgverzekering die geschikt is voor jou

Aanvullende zorgverzekering voor buitenlanders

Met een basisverzekering ben je als buitenlander verzekerd voor vrijwel alle noodzakelijke medische zorg. Denk aan een bezoekje aan de huisarts of specialist in het ziekenhuis, spoedeisende hulp en bepaalde medicijnen. Wil je ook verzekerd zijn voor tandzorg, fysiotherapie of andere uitgebreide zorgbehandelingen? Kies in dat geval voor een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering.

Tip! Wil je precies weten welke ziektekostenverzekering past bij jouw situatie? In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke medische zorg je wel en niet vergoed wilt krijgen. Je ziet direct welke zorgverzekering het beste aansluit op jouw zorgwensen!

Zorgverzekering immigrant zonder verblijfsvergunning

Misschien ben je als immigrant naar Nederland gekomen en wacht je nog op je verblijfsvergunning. Je kunt meestal niet direct een reguliere zorgverzekering afsluiten. Meer hierover lees je in het artikel Zorgverzekering voor asielzoekers.

Wel heb je een European Health Insurance Card nodig als je vanuit en EU- of EER land of vanuit Zwitserland komt. Kom je vanuit Australië, Bosnië, Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Servië, Kaapverdië, Tunesië of Turkije, dan heb je een 111 formulier nodig. Deze vraag je via de zorgverzekeraar aan.

Zorgverzekering voor buitenlanders: de feiten op een rij

We zetten de feiten over een ziektekostenverzekering voor buitenlanders overzichtelijk voor je op een rij:

  • Als je als buitenlander in Nederland komt wonen en/of werken, heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig. Zo ben je verzekerd tegen hoge medische kosten.
  • Hoe de zorgverzekering precies geregeld wordt hangt af van je land van herkomst en of dit land een zogeheten verdragsland is. Dit houdt in dat het land afspraken met Nederland heeft gemaakt over de vergoeding van zorgkosten.
  • Kom je uit een verdragsland en werk je vier maanden of korter in Nederland? Meestal blijf je in je thuisland verzekerd. Sluit daarnaast een verdragspolis bij CZ af om optimaal verzekerd te zijn.
  • Als je niet uit een verdragsland komt, gelden er andere regels. Je mag bijvoorbeeld alleen in Nederland komen werken op uitnodiging van je werkgever. Deze regelt ook een werkvergunning, een tijdelijke verblijfsvergunning en een Nederlandse zorgverzekering voor je.
  • Kom je niet uit een verdragsland en ben je voor langere tijd in Nederland voor bijvoorbeeld familiebezoek? Je visum is 90 dagen geldig. Hiermee sluit je eenvoudig een tijdelijke zorgverzekering af bij OOM Verzekeringen.
  • Ga je voor langere tijd of permanent in Nederland wonen en/of werken? Je vraagt dan een verblijfsvergunning aan. Als je de verblijfsvergunning krijgt, sluit je zelf een ziektekostenverzekering af bij een verzekeraar naar keuze.
Vind de beste zorgverzekering voor buitenlanders!Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Je vindt zo altijd een ziektekostenverzekering die bij jou past én bespaart tot wel 591 euro per jaar. Zorgverzekering vergelijken