Zorgverzekering

Zorgverzekering buitenlander

Waarop letten bij zorgverzekering buitenlander?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom moet iedereen die in Nederland woont of werkt tenminste een basis zorgverzekering hebben. Hiermee dek je de kosten voor noodzakelijke zorg, zoals een huisartsbezoek of spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Ook als je als buitenlander naar Nederland komt, is een basisverzekering verplicht.

Zorgverzekering voor buitenlander in Nederland

Europeanen of mensen uit een verdragsland die langer dan 3 maanden in Nederland wonen, moeten een zorgverzekering afsluiten in Nederland. Alleen de basisverzekering is verplicht, maar deze mag je uitbreiden met een aanvullende verzekering.

Kom je van buiten Europa? Vraag dan eerst een verblijfsvergunning aan. Daarna mag je pas een reguliere zorgverzekering afsluiten. Tijdens de wachtperiode biedt een visitor-zorgverzekering toch een goede dekking voor eventuele zorgkosten.

Werken in Nederland als buitenlander

Wie in Nederland werkt, maar in een ander Europees land of in een verdragsland woont, moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering geldt niet voor gezinsleden. Maar door middel van het E 106 formulier, dat je bij de verzekeraar aan kunt vragen, verzeker je jezelf wel in het land waar je woont zonder hier extra premie voor te betalen. De Nederlandse zorgverzekering geldt dan dus ook in je thuisland.

Zorgverzekering buitenlander - Kort verblijf

Buitenlanders die naar Nederland komen voor een familiebezoek, kort werkbezoek of vakantie, kunnen een zorgverzekering afsluiten voor de periode die ze in Nederland doorbrengen. Dit heet een visitor-verzekering. Als je in je eigen land geen goede zorgverzekering hebt die de kosten voor zorg in Nederland (volledig) dekt, is dit zeker aan te raden. Mocht er iets gebeuren tijdens je verblijf in Nederland, dan dekt deze verzekering de kosten. De visitor-verzekering biedt meestal dekking in heel Europa.

Let op! Soms moet een Nederlands familielid, Nederlandse vriend of bekende deze verzekering voor je afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld via OOM verzekeringen. Na afsluiten loopt de verzekering, afhankelijk van het type verzekering en je leeftijd, maximaal 3 tot 12 maanden. Kwalen waar je al last van had voordat je de verzekering afsloot, vallen niet onder de verzekering.

Zorgverzekering voor jonge buitenlander

Jongeren reizen steeds meer en kiezen bijvoorbeeld voor een stage of studie in een ander land, of werken over de grens, bijvoorbeeld als au pair. Voor jongeren die een langere periode in Nederland verblijven, bestaat er een speciale verzekering. Deze loopt maximaal 5 jaar. Maar let goed op, want de kans bestaat dat je al goed verzekerd bent in je thuisland. In dat geval hoef je geen extra verzekering in Nederland af te sluiten.

Wel heb je een European Health Insurance Card nodig als je vanuit en EU- of EER land of vanuit Zwitserland komt. Kom je vanuit Australië, Bosnië, Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Servië, Kaapverdië, Tunesië of Turkije, dan heb je een 111 formulier nodig. Deze vraag je via de zorgverzekeraar aan.

Let op! Als je naast de studie in Nederland werkt, moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Dan gelden dezelfde regels als voor alle buitenlanders die in Nederland komen werken.

Als buitenlander besparen op je zorgverzekering?Vergelijk dan snel het grootste aanbod zorgverzekeringen voor de best passende dekking tegen de laagste premie. Zo zie je direct waar je het goedkoopste uit bent. Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten