Zorgverzekering

Zorginstituut Nederland

Wat is het Zorginstituut Nederland?

Het Zorginstituut Nederland (eerst was dit het College voor zorgverzekeringen) speelt een belangrijke rol in het Nederlandse zorgstelsel. Haar belangrijkste taken zijn:

  • Beheren van het basispakket
  • Risicoverevening voor zorgverzekeraars regelen
  • Uitvoeren van voorzieningen voor speciale groepen 


Daarnaast houdt het zorginstituut zich bezig met de kwaliteit van de zorg en innovatie in zorgberoepen en –opleidingen.

Zorginstituut Nederland  beheert van het basispakket

Het Zorginstituut Nederland bepaalt, in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, welke vergoedingen worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Ze bepaalt dus welke zaken jij wel en niet vergoed krijgt via je basisverzekering. Hierbij kijkt het zorginstituut onder meer of behandelingen die tot het pakket worden toegelaten kostenefficiënt zijn, maar ze kijkt ook naar de noodzakelijkheid van de vergoedingen en de maatschappelijke wensen.

Zorginstituut verdeelt de premiegelden

Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit houdt in dat zij iedereen die zich aanmeldt moeten accepteren. Hierdoor hebben sommige verzekeraars bijvoorbeeld meer chronisch zieken of gehandicapten in hun klantenbestand dan andere verzekeraars. Om te voorkomen dat deze verzekeraars onevenredig veel kosten moeten maken, stelt het Zorginstituut Nederland een bedrag vast dat verzekeraars krijgen als compensatie voor hun risicovolle klanten.

Zorginstituut voert voorzieningen uit voor speciale groepen

Een derde taak, en misschien wel de meest bekende, zijn de voorzieningen die het Zorginstituut Nederland uitvoert voor speciale groepen. Denk hierbij aan wanbetalers, onverzekerden en gemoedsbezwaarden. Zo int het zorginstituut bij jouw je zorgpremie als je verzekeraar je aanmeldt als wanbetaler. Ook controleert ze welke mensen onverzekerd zijn. Als je geen zorgverzekering hebt afgesloten, legt het zorginstituut je een boete op en zorgt ze dat je alsnog verplicht verzekerd wordt. Wat betreft de gemoedsbezwaarden regelt het Zorginstituut Nederland dat deze mensen een bijdrage betalen waarmee een pot wordt opgebouwd om toekomstige zorgkosten uit te betalen.

Zorginstituut Nederland contact

Heb je een vraag voor het Zorginstituut Nederland? Neem dan contact op via het contactformulier op haar website. Daarnaast is het Zorginstituut Nederland telefonisch bereikbaar. Bel voor vragen over:

  • Zorgverzekering bij wonen in het buitenland - Tel :+31 (0) 10 4289551
  • Regeling wanbetalers – Tel: (0900) 0289 (0,10 euro per minuut)
  • Regeling onverzekerden - Tel: (0900) 1485 (0,10 euro per minuut)
  • Voor overige vragen – Tel: (020) 797 8555.
Betaal jij nog altijd onnodig te veel?Check het snel! Vergelijk simpel online het grootste aanbod zorgverzekeringen. Stap over en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken