Zorgverzekering

Zorgkosten declareren

Wanneer en hoe zorgkosten declareren?

Heb je gebruik gemaakt van zorg waarvoor je moet betalen, dan declareer je de zorgkosten bij je zorgverzekering. Natuurlijk krijg je alleen een vergoeding als het om kosten gaat die onder de dekking van je zorgverzekering vallen. In de polisvoorwaarden lees je precies welke zorgkosten wel en niet vergoed worden.

Tip! Weet je niet zeker of je zorgkosten vergoed krijgt? Dan raden we je altijd aan om tóch te declareren. Niet geschoten is altijd mis.

Altijd zorgkosten declareren?

Als je een naturapolis hebt hoef je zorgkosten nooit zelf te declareren. Omdat je alleen gebruik mag maken van aanbieders waarmee je verzekeraar afspraken heeft gemaakt, stuurt de zorgaanbieder de rekening altijd direct naar je verzekeraar.

Heb je een gemengde of een restitutiepolis, dan krijg je soms wél zelf de rekening van de zorgaanbieder thuisgestuurd. Het is dan de bedoeling dat je deze eerst zelf betaalt en vervolgens een declaratie indient bij je verzekeraar.

Hoe zorgkosten declareren?

Om je zorgkosten te declareren heb je verschillende mogelijkheden. Op de overzichtspagina met zorgverzekeraars zie je direct hoe je zorgkosten declareert bij je eigen zorgverzekeraar.

Online of per post zorgkosten declareren

Bij de meeste verzekeraars declareer je zowel online als per post. Als je ervoor kiest om het per post te doen, gebruik je hiervoor een declaratieformulier en stuur je een kopie van de factuur mee.

Je declaratie online indienen doe je meestal door de factuur in te scannen en als afbeelding mee te sturen met je ingevulde declaratie. Er zijn ook verzekeraars waarbij je een foto van je factuur mag opsturen. Om een online declaratie in te dienen krijg je inloggegevens van je verzekeraar, zodra je de zorgverzekering afsluit. Declareren doe je dan via je persoonlijke online omgeving.

Mobiel zorgkosten declareren

Als laatste zijn er ook een paar zorgverzekeraars waar je zorgkosten telefonisch declareert. Je hebt dan wel een smartphone nodig. Je dient je declaratie dan in via een app van je verzekeraar.

Niet alleen zorgkosten declareren, maar ook besparen?Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken 2021