Zorgverzekering

Zorgtoeslag aanvragen

Hoe zorgtoeslag aanvragen?

Denk je in aanmerking te komen voor een toeslag op je zorgverzekering? Log dan in met je DigiD via Mijn Toeslagen.nl, vul je gegevens in en vraag je zorgtoeslag aan. Via deze website geef je ook gemakkelijk wijzigingen je gegevens door als je al zorgtoeslag ontvangt.

Ontvang je al zorgtoeslag? Dan hoef je voor het komende jaar niet opnieuw zorgtoeslag aan te vragen. Je ontvangt tegen het einde van het jaar van de Belastingdienst een beschikking met daarin je geschatte inkomen en het bedrag dat je ontvangt aan zorgtoeslag. Kloppen de gegevens in deze brief niet? Geef dit dan zo snel mogelijk door!

Telefonisch zorgtoeslag aanvragen

Natuurlijk is het ook mogelijk om een papieren aanvraagformulier aan te vragen. Dat kan via de Belastingtelefoon op het nummer 0800 - 0543 (gratis). De Belastingtelefoon is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Wie kan zorgtoeslag aanvragen?

Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je inkomen is niet te hoog
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je vermogen is niet te hoog

Zorgtoeslag aanvragen 2020

Om zorgtoeslag aan te vragen in 2020 mag je inkomen niet hoger zijn dan 30.481 euro per jaar zijn.  Als je een partner hebt, mag jullie gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan 38.945 euro per jaar.

Behalve naar je inkomen kijkt de Belastingdienst ook naar je vermogen om te bepalen of je recht hebt op zorgtoeslag. Je vermogen mag in 2020 niet hoger zijn dan 116.613 euro. Voor toeslagpartners geldt dat zij een maximaal gezamenlijk vermogen van 147.459 euro mogen hebben.  Lees hier meer over in het artikel ‘Zorgtoeslag en vermogen’.

Tip! Als je zorgtoeslag ontvangt en je inkomen verandert, is het belangrijk dit zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je teveel zorgtoeslag ontvangt en aan het einde van het jaar moet terugbetalen.

Behalve zorgtoeslag ook besparen op je zorgkosten?Vergelijk dan snel het grootste aanbod zorgverzekeringen online en kies de best passende met de laagste premie. Zo bespaar je tot wel 300 euro per jaar op je zorgverzekering! Zorgverzekering vergelijken 2021