Zorgverzekering

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar

Waarop letten bij zorgtoeslag aanvragen 18 jaar?

Tot je 18e kost de zorgverzekering niets en heb je dus geen recht op zorgtoeslag. Pas vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je zelf elke maand de premie voor je zorgverzekering betalen. De zorgtoeslag gaat dan ook vanaf dat moment in. Dus als je op 16 september 18 jaar wordt, heb je vanaf 1 oktober recht op zorgtoeslag.

Let op! De zorgtoeslag kun je het best ruim vooraf aanvragen. Je aanvraag wordt namelijk binnen 8 weken verwerkt en de eerste betaling volgt daarna binnen 20 werkdagen. Het duurt dus even voordat de aanvraag helemaal rond is. Zodra de zorgtoeslag geregeld is, ontvang je elke maand rond de 20e de zorgtoeslag voor de volgende maand.

Hoe zorgtoeslag aanvragen 18 jaar?

Zorgtoeslag aanvragen doe je via de website van de Belastingdienst. Hiervoor moet je inloggen met DigiD. Daarna vul je een formulier in met vragen over onder meer je inkomen en eventueel het inkomen van je partner als je samenwoont.

Soms ben je namelijk toeslagpartner als je samenwoont met iemand anders dan je ouders, namelijk als er ook een kind op hetzelfde adres staat ingeschreven of als jullie een samenlevingscontract hebben. Het inkomen van je partner telt dan wel mee bij de berekening voor je zorgtoeslag, ook als hij of zij jonger dan 18 jaar is.

Voor je 18e je zorgverzekering regelen

Zoals gezegd, moet je vanaf je 18e zelf een zorgverzekering afsluiten. Het best kun je dit ruim voordat je jarig bent regelen, zodat je ook de zorgtoeslag op tijd aan kunt vragen. Een zorgverzekering kiezen is niet moeilijk, maar kijk wel altijd even goed welke het beste bij je past.

Een zorgverzekering bestaat uit twee delen: een verplichte basisverzekering, die bij elke verzekeraar dezelfde dekking biedt. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten als je verwacht andere ziektekosten te maken die je niet zelf kunt betalen. Bereken hierbij goed of de extra kosten voor de aanvullende verzekering opwegen tegen de vergoeding die je hieruit gebruikt. Is dit niet het geval, dan is een goedkoopste basisverzekering voldoende.

Naast zorgtoeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021