Zorgverzekering

Zorgtoeslag studenten

Waarop letten bij zorgtoeslag studenten?

Zodra je 18 jaar bent betaal je zelf premie zorgverzekering. Omdat je als student vaak maar een laag inkomen hebt, neemt de ziektekostenverzekering een grote hap uit je budget. Om je in deze kosten tegemoet te komen, biedt de overheid zorgtoeslag aan. De zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering voor iedereen met een lager inkomen. Of je als student uit- of thuiswonend bent, maakt niet uit voor je recht op zorgtoeslag.

Vanaf wanneer recht op zorgtoeslag studenten?

Je hebt recht op zorgtoeslag vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Ben je bijvoorbeeld jarig op 22 maart? Dan heb je recht op zorgtoeslag vanaf de maand april.

Zorgtoeslag student aanvragen – Hoe werkt het?

Denk dat je recht hebt op zorgtoeslag? Dan vraag je de zorgtoeslag aan via de website Toeslagen.nl. Hiervoor heb je een DigiD-code nodig. Heb je deze niet of wil je liever per post de toeslag aanvragen? Dan kun je via de Belastingtelefoon een aanvraagformulier voor de zorgtoeslag aanvragen.

Student zorgtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Heb je recht op zorgtoeslag, maar ben je vergeten dit aan te vragen? Dan is het nog mogelijk om dit met terugwerkende kracht aan te vragen. Je kunt steeds tot september van het nieuwe jaar zorgtoeslag aanvragen voor het jaar ervoor.

Besparen op je zorgverzekering student

Naast zorgtoeslag aanvragen, heb je als student nog veel andere mogelijkheden om te besparen op de kosten van je zorgverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld de goedkoopste basisverzekering kiezen. De dekking voor de basisverzekering is immers vrijwel gelijk bij elke verzekeraar.

Verder bieden verschillende zorgverzekeraars speciale aanvullende zorgverzekering aan voor studenten. Deze kennen een lage zorgpremie, omdat je als student meestal weinig zorgkosten maakt.

Let op! Als student kun je zeer specifieke zorgbehoeften hebben. Je wilt bijvoorbeeld een goede vergoeding voor anticonceptie, sportmedisch advies of vaccinaties voor het buitenland. Kies daarom niet zomaar voor de goedkoopste zorgverzekering, maar kijk ook of deze voldoet aan je dekkingswensen.

Naast zorgtoeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021