Zorgverzekering

Zorgtoeslag berekenen

Hoe hoogte zorgtoeslag berekenen?

Denk je dat je recht hebt op toeslag voor de zorgverzekering? Maak dan eenvoudig een proefberekening op de website van de Belastingdienst. Je zorgtoeslag bereken je binnen een paar minuten dankzij een handige rekentool. De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.

Voorwaarden zorgtoeslag berekenen

Zorgtoeslag vraag je aan via de website van de Belastingdienst. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor zorgtoeslag, moet je aan de onderstaande eisen voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je inkomen is niet te hoog
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je vermogen is niet te hoog


Let op!
Voor kinderen onder de 18 jaar ontvangen ouders geen zorgtoeslag. Dit komt omdat zij gratis zijn meeverzekerd via de zorgverzekering van een ouder.

Zorgtoeslag berekenen en de Belastingdienst

Ontving je in 2019 al zorgtoeslag? Dan berekent de Belastingdienst je zorgtoeslag voor 2020 automatisch. In de laatste twee maanden van het jaar ontvang je van de Belastingdienst een brief waar de hoogte van je zorgtoeslag voor het nieuwe jaar staat vermeld. Dit is de voorschotbeschikking.

Let op! Controleer deze gegevens goed! Kloppen de gegevens in de brief niet, meld dit dan zo snel mogelijk bij de Belastingdienst. Te veel ontvangen zorgtoeslag moet je namelijk altijd terugbetalen.

Recht op zorgtoeslag berekenen 2020

Hoeveel toeslag je ontvangt hangt af van je inkomen. Je bruto-jaarinkomen mag niet hoger zijn dan 30.481 euro per jaar. Woon je samen en zijn jullie toeslagpartner, dan mag dit niet meer dan 38.945 euro zijn. Ook geldt er een vermogenstoets voor de zorgtoeslag. Dit betekent dat je eigen vermogen op 1 januari 2020 niet hoger mag zijn dan 116.613 euro (alleenstaand) of 147.459 euro (toeslagpartners) om recht te hebben op zorgtoeslag over dat jaar.

Tip! Bij de basisverzekering is de dekking bij alle verzekeraars zo goed als gelijk. Heb je nog aanvullende zorgwensen? Dan geef je in de zorgvergelijker 2021 op Geld.nl aan welke vergoedingen voor jou belangrijk zijn. Zo zie je in één oogopslag het grootste aanbod zorgverzekeringen die hierop aansluiten. Zo sluit je direct de goedkoopste zorgverzekering af die past bij jouw zorgwensen.

Naast zorgtoeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken