Zorgverzekering

Zorgtoeslag samenwonen

Waarop letten bij zorgtoeslag en samenwonen?

Als je gaat samenwonen heeft dat in principe geen invloed op je zorgtoeslag. Pas als jij en de persoon met wie je gaat samenwonen toeslagpartners zijn, kijkt de Belastingdienst niet meer alleen naar jouw inkomen, maar ook naar dat van je toeslagpartner. Hierdoor verandert de hoogte van je toeslag op de zorgverzekering en misschien heb je zelfs helemaal geen recht meer op zorgtoeslag.

Wanneer toeslagpartner?

Je bent voor de Belastingdienst toeslagpartner wanneer je:

  • een samenlevingscontract afsluit bij de notaris
  • samen een kind krijgt
  • een kind erkent
  • partner bent voor een pensioenregeling
  • samen een koopwoning hebt
  • een inwonend kind jonger dan 18 jaar hebt (tenzij deze onderhuurder is)
  • elkaars fiscale partner bent voor de inkomstenbelasting
  • het afgelopen jaar al toeslagpartner was


Let op!
In alle bovenstaande gevallen ben je met terugwerkende kracht voor het hele jaar toeslagpartner. Sluit je dus op 31 mei 2020 een samenlevingscontract af, dan telt het inkomen van je partner vanaf 1 januari 2020, of vanaf de datum waarop je ging samenwonen, mee.

Direct doorgeven samenwonen Belastingdienst

Om niet voor vervelende verrassingen komen te staan, is het belangrijk de Belastingdienst zo snel mogelijk op de hoogte te brengen als je gaat samenwonen. Zo voorkom je dat je teveel zorgtoeslag krijgt en aan het einde van het jaar moet terugbetalen. Op de website Toeslagen.nl log je in met je DigiD en geef je direct de wijziging door.

Tip! Hebben jij en je partner een kinderwens? Vergelijk dan ook eens voor de beste zorgverzekering zwangerschap. Zorg dat je de best mogelijke dekking hebt met de laagste premie.

Hoogte zorgtoeslag samenwonen

Om recht te hebben op zorgtoeslag mag je inkomen en dat van je toeslagpartner niet te hoog zijn. Deze inkomensgrens verandert elk jaar:

JaarMax. inkomen zonder toeslagpartnerMax. inkomen met toeslagpartner
2020€ 30.481€ 38.945
2019€ 29.562€ 37.885
2018€ 28.720€ 35.996
2017€ 27.857€ 35.116

Samenwonen zorgtoeslag en vermogen

Behalve naar het inkomen kijkt de Belastingdienst ook naar het vermogen van jou en je toeslagpartner:

JaarMax. vermogen zonder toeslagpartnerMax. vermogen met toeslagpartner
2020€ 116.613€ 147.459 
2019€ 114.776€ 145.136 
2018€ 113.415€ 143.415 
2017€ 107.752 € 132.752 


Is jullie gezamenlijke inkomen of vermogen hoger dan bovenstaande grens? Dan verlies je dus het recht op zorgtoeslag wanneer je gaat samenwonen met je toeslagpartner. Blijf je onder deze grens, dan krijg je nog wél zorgtoeslag, maar altijd minder dan wat je kreeg vóórdat je ging samenwonen.

Tip! Wil je precies weten of en hoeveel zorgtoeslag je krijgt bij samenwonen? Maak dan een proefberekening op de Website van de Belastingdienst.

Vervalt je zorgtoeslag bij samenwonen?

Heb je geen recht meer op zorgtoeslag omdat je gaat samenwonen? Dan zijn er gelukkig nog een aantal manieren om te besparen op je zorgkosten. Kies bijvoorbeeld voor de goedkoopste zorgverzekering. Bij de basisverzekering is de dekking bij alle verzekeraars nagenoeg gelijk, waardoor je eenvoudig voor de goedkoopste basisverzekering kunt kiezen.

Hebben jullie echter nog aanvullende zorgwensen? Dan geef je in onze zorgvergelijker 2021 aan welke vergoedingen voor jou belangrijk zijn. Je krijgt dan een uitgebreid overzicht met zorgverzekeringen die hierop aansluiten. Online sluit je dan direct de goedkoopste zorgverzekering af die bij je zorgwensen past.

Naast zorgtoeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021