Zorgverzekering

Zorgtoeslag wijzigen

Hoe en wanneer zorgtoeslag wijzigen?

Het wijzigen van toeslag op je zorgverzekering regel je eenvoudig online op de website van de Belastingdienst. Om je zorgtoeslag online te wijzigen, heb je een DigiD-code nodig. Het is ook mogelijk je zorgtoeslag te wijzigen via een papieren formulier. Dit formulier vraag je aan bij de Belastingtelefoon (0800 - 0543). Houd je Burgerservicenummer bij de hand.

Zorgtoeslag wijzigen

Er zijn een aantal momenten die van invloed zijn op je zorgtoeslag:

  • Zorgtoeslag wijzigen bij verandering inkomen
  • Toeslagen wijzigen voor militairen
  • Zorgtoeslag aanpassen bij samenwonen of trouwen
  • Zorgtoeslag veranderen bij scheiding of uit elkaar gaan
  • Zorgtoeslag rekeningnummer wijzigen


Zorgtoeslag wijzigen inkomen

Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, hangt af van je inkomen en het inkomen van je eventuele toeslag partner. Wanneer het jaarinkomen wijzigt, dien je dit direct door te geven aan de Belastingdienst. Je inkomen wijzigen kan natuurlijk ook via de website Toeslagen.nl van de Belastingdienst.

Toeslagen wijzigen militairen

Militairen hebben nooit recht op zorgtoeslag omdat zij niet verplicht een zorgverzekering moeten afsluiten. Zij maken gebruik van de ziektekostenregeling van het Ministerie van Defensie. Ga jij of je eventuele toeslagpartner het leger in? Dan dien je dit altijd door te geven.

Zorgtoeslag aanpassen bij samenwonen of trouwen

Wanneer je gaat samenwonen met je partner moet je dit altijd doorgeven aan de Belastingdienst. Als je gaat samenwonen, worden jullie namelijk ook toeslagpartners. Ga je trouwen of kies je voor een geregistreerd partnerschap? Dan hoef je dit niet door te geven. Dit meldt de Belastingdienst namelijk automatisch bij de gemeente.

Zorgtoeslag veranderen bij scheiding of uit elkaar gaan

Als jij en je partner scheiden beïnvloedt dit waarschijnlijk ook je zorgtoeslag. Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, moet je dit wel zelf doorgeven aan de Belastingdienst. In dat geval bestaat namelijk de kans dat je ineens wel recht hebt op zorgtoeslag.

Tip! In het artikel: ‘Recht op zorgtoeslag’ lees je alles over het aanvragen van zorgtoeslag.

Zorgtoeslag rekeningnummer wijzigen

Ook wanneer je het rekeningnummer waarop je zorgtoeslag wordt gestort wilt wijzigen kun je dit doorgeven via de site van de Belastingdienst.

Naast zorgtoeslag ook besparen op je zorgpremie?Vergelijk dan eenvoudig het grootste aanbod zorgverzekeringen. Vind snel de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken