Hoe werkt een zorgverzekering voor asielzoekers?
Ben je als asielzoeker naar Nederland gekomen en wacht je nog op je verblijfsvergunning? Dan kun je geen gewone zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Toch heb je wel recht op medische zorg in Nederland en worden de kosten in veel gevallen vergoed. In dit artikel lees je precies hoe de zorgverzekering voor asielzoekers geregeld is in Nederland.
COA en zorgverzekering voor asielzoekers
Als je als vluchteling naar Nederland komt, heb je recht op alle noodzakelijke gezondheidszorg. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) regelt deze zorg voor asielzoekers. In vrijwel elk asielzoekerscentrum is een huisarts aanwezig die daar spreekuur houdt. Deze arts schrijft ook medicijnen voor en kan je doorverwijzen naar een andere zorgverlener als dat nodig is.
Ben je geen asielzoeker, maar kom je (tijdelijk) naar Nederland om te werken? In het artikel Zorgverzekering voor buitenlander lees je alle belangrijke informatie voor jouw situatie.
Regeling Medische Zorg Asielzoekers
Vluchtelingen die verblijven in een asielzoekerscentrum (AZC) zijn verzekerd via de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). Dit heette vroeger de Regeling Zorg Asielzoekers (RZA). Hiermee ben je verzekerd voor alle zorg die de basisverzekering vergoedt. Denk aan een bezoek aan de huisarts, psychologische zorg, een ziekenhuisopname of medicijnen.
Ook ben je verzekerd voor zorg uit de Wet Langdurige Zorg, voorheen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hieronder valt langdurige zorg of ondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten.
De GGD controleert de hygiëne in asielzoekerscentra in Nederland. Daarnaast regelt de GGD vaccinaties bij kinderen van asielzoekers.
Zorgverzekering voor illegale asielzoekers
Als je asielaanvraag is afgewezen of je verblijf in Nederland illegaal is, mag je zonder verblijfsvergunning geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Ook ben je niet verzekerd via de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA). Je hebt wel recht op medische hulp, maar de kosten moet je zelf betalen. Kun je de kosten niet betalen? Sommige zorgverleners krijgen hiervoor een vergoeding van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Zo kan de zorgverlener je toch de medische zorg geven die je nodig hebt.
Zorgverzekering voor statushouder
Heb je de hele asielprocedure doorlopen en een verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen? Dan ben je statushouder. Je bent verplicht om zelf een zorgverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar naar keuze. Je hebt hiervoor vier maanden de tijd vanaf het moment dat je verblijfsvergunning ingaat. Sluit minimaal een basisverzekering af: hiermee ben je verzekerd voor alle noodzakelijke gezondheidszorg.
Als je ook tandartskosten, fysiotherapie en uitgebreide zorgbehandelingen vergoed wilt krijgen, kies dan voor een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering.
Tip! Kies altijd voor een zorgverzekering die past bij jouw zorgbehoeften. Verzekeringen vergelijken op Geld.nl zorgt ervoor dat je direct een goedkope zorgverzekering 2024 vindt die bij jouw situatie past. In onze handige zorgvergelijker geef je zelf aan welke zorg je wel en niet vergoed wilt krijgen
Zorgverzekering asielzoekers: de feiten op een rij
We zetten alle feiten over de zorgverzekering voor asielzoekers overzichtelijk voor je op een rij:
- Ben je als vluchteling in afwachting van je verblijfsvergunning? Je kunt dan nog geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten.
- Als asielzoeker heb je recht op alle noodzakelijke medische zorg. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor medische zorg voor asielzoekers.
- Asielzoekers die in een asielzoekerscentrum (AZC) verblijven zijn verzekerd via de Regeling Medische Zorg Asielzoekers (RMA).
- Illegale of uitgeprocedeerde asielzoekers hebben in Nederland altijd recht op belangrijke gezondheidszorg. De kosten hiervoor betaal je zelf. Kun je niet betalen? Dan vraagt je zorgverlener een vergoeding aan bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
- Als statushouder ben je verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Met een aanvullende zorgverzekering ben je ook verzekerd voor uitgebreide medische zorg zoals fysiotherapie, brillen en lenzen of alternatieve geneeswijzen.
Tip! Als statushouder heb je vaak ook recht op zorgtoeslag. Je krijgt dan van de Belastingdienst elke maand een bedrag waarmee je een deel van de zorgverzekeringspremie kunt betalen. Hier lees je of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe je die aanvraagt.