Contact

Zorgverzekering betalen

Wanneer en hoe zorgverzekering betalen?

Je zorgverzekering betaal je meestal per automatische incasso. Dat betekent dat je zorgverzekeraar telkens aan het einde van de maand de zorgpremie voor de komende maand van je bankrekening afschrijft.

Betaal je je zorgverzekering per jaar? Dan schrijft de zorgverzekeraar de premie voor het hele jaar meestal in januari van je bankrekening af. Bij een jaarbetaling kun je er vaak ook voor kiezen om het bedrag zelf over te maken naar de verzekeraar. In dit artikel lees je precies hoe en wanneer je de premie van je zorgverzekering betaalt en geven we je tips om te besparen.

Korting zorgverzekering jaarlijks in één keer betalen

Sommige mensen betalen hun zorgverzekering liever per jaar. Het voordeel van je zorgverzekering in één keer betalen is dat je vaak korting krijgt op de premie van je basisverzekering. Deze korting loopt op tot 3 procent per jaar. Let op: niet elke zorgverzekeraar accepteert een betaling per jaar. Door in onze handige zorgvergelijker te kiezen voor een jaarbetaling, zie je direct bij welke verzekeraars dit wel kan én hoeveel je precies betaalt. We verwerken de korting dan direct in de premie.

Andere voordelen zorgpremie per jaar betalen

Een andere reden om je zorgpremie in één keer voor het hele jaar te betalen, is als je vóór 1 januari je spaargeld wilt verlagen om zo minder of geen belasting over je vermogen te betalen. Omdat je de zorgverzekering dan al voor 1 januari wilt betalen, is het verstandig het bedrag alvast over te maken in december. Je zorgverzekeraar schrijft de jaarpremie namelijk vaak pas in januari af. Vraag bij je zorgverzekeraar na hoe je de premie vooraf kunt overmaken.

Zorgverzekering vooruit betalen per kwartaal of halfjaar

Bij enkele zorgverzekeraars kun je de premie voor je zorgverzekering ook per kwartaal of per halfjaar betalen. Meestal krijg je dan ook korting op je zorgpremie. Deze korting ligt dan wel lager dan wanneer je kiest voor een jaarbetaling.

Betaal je zorgverzekering vooraf of achteraf?

Je betaalt je zorgverzekering altijd vooraf. Dit betekent dat de zorgverzekeraar altijd aan het einde van de maand de premie voor de komende maand van je bankrekening afschrijft. In januari betaal je bijvoorbeeld de zorgpremie voor de maand februari. Ook bij een jaarbetaling, halfjaarbetaling of kwartaalbetaling betaal je altijd vooraf.

De precieze datum waarop de zorgverzekeraar de premie van je zorgverzekering van je bankrekening afschrijft, verschilt per verzekeraar. Komt een andere betaaldatum jou beter uit, bijvoorbeeld omdat je jouw salaris op die datum ontvangt? Bij sommige verzekeraars kun je de incassodatum één à twee dagen opschuiven. Dit doe je meestal in de online omgeving van je zorgverzekeraar. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Lees hier wanneer de zorgverzekering wordt afgeschreven.

Zorgpremie betalen via salaris

Als je collectief verzekerd bent via je werkgever, wordt de premie van je zorgverzekering soms door je werkgever betaald. Deze houdt de premie dan in op je salaris. Een andere situatie waarin je de zorgpremie via je salaris betaalt, is als je een verplichte zorgverzekering via het CAK hebt. Dit gebeurt als je zelf geen zorgverzekering afsluit.

Zorgverzekering later betalen?

Staat er een keer niet genoeg geld op je rekening als de premie van je zorgverzekering wordt afgeschreven? Dan moet je zelf de premie overmaken. Je zorgverzekeraar stuurt je hiervoor een betalingsherinnering. Lukt het je ook niet om deze op tijd te betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen kun je een betalingsregeling treffen.

Geen inkomen, wel zorgverzekering betalen?

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en in Nederland woont en/of werkt, moet minimaal een basisverzekering afsluiten. Ook als je weinig of zelfs geen inkomen hebt, moet je de zorgverzekering betalen. Gelukkig zijn er manieren om de premie van je zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te houden.

  • Kies de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw zorgbehoefte. Ga verzekeringen vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste basisverzekering die bij je past.
  • Vraag zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Deze toeslag loopt, afhankelijk van je inkomen, op tot tientallen euro’s per maand.
  • Sommige gemeenten hebben een speciale goedkope zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen. In andere gevallen krijg je soms een financiële tegemoetkoming, waarmee het betalen van je zorgverzekering gemakkelijker wordt.

Nooit meer te veel betalen voor je zorgverzekering

Veel mensen betalen ongemerkt te veel voor hun zorgverzekering. Je zorgwensen veranderen immers door de jaren heen. Misschien heb je die dure aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering volgend jaar niet meer nodig. Of kan je basisverzekering óf je aanvullende zorgverzekering een stuk goedkoper bij een andere zorgverzekeraar. Overstappen van zorgverzekering loont vaak: je bespaart hiermee tot 600 euro per jaar. Vergelijk je zorgverzekering dus tegen het einde van elk jaar even opnieuw op Geld.nl.

Zorgverzekering betalen: de feiten op een rij

We zetten de feiten over je zorgverzekering betalen nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

  • Vaak betaal je de premie voor je zorgverzekering per automatische incasso. De zorgverzekeraar schrijft het bedrag dus zelf af van je bankrekening.
  • Meestal betaal je de premie voor je zorgverzekering per maand. Je kunt vaak ook kiezen voor een betaling per kwartaal, halfjaar of jaar.
  • Betaal jij je zorgpremie per jaar, halfjaar of kwartaal? Dan krijg je vaak korting op de zorgpremie. Dit loopt op tot maximaal 3 procent bij een jaarbetaling.
  • De premie van je zorgverzekering betaal je altijd vooraf. Aan het einde van de maand betaal je de zorgpremie voor de nieuwe maand. Ook een jaarbetaling, halfjaarbetaling en kwartaalbetaling vinden vooraf plaats.
  • Soms betaalt je werkgever de zorgpremie. Bijvoorbeeld als je collectief verzekerd bent via het werk. De zorgpremie wordt dan ingehouden op je loon.
  • Het CAK houdt de zorgpremie in van je loon of uitkering als je een wanbetaler bent of zelf geen zorgverzekering afsluit. Het CAK sluit dan een basisverzekering voor je af.
  • Betaal de premie van je zorgverzekering altijd op tijd. Is een automatische incasso niet gelukt omdat er onvoldoende saldo op je bankrekening staat? Dan moet je de premie zelf overmaken naar je zorgverzekeraar. Je ontvangt hiervoor een betalingsherinnering.
Betaal nooit te veel voor je zorgverzekering!Op Geld.nl zie je direct de zorgverzekering met de laagste premie die aansluit op je zorgwensen. Zo bespaar je tot wel 591euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
;