Zorgverzekering

Zorgverzekering wereldreis

Waarop letten bij zorgverzekering wereldreis?

Hoe het zit met je zorgverzekering als je op wereldreis gaat, hangt af van hoelang je op reis gaat. Ga je korter dan een jaar, dan blijf je ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) in Nederland. Je Nederlandse ziektekostenverzekering blijft dan gewoon geldig.

Zorgverzekering wereldreis en de dekking

Het is wel verstandig om na te gaan of je zorgverzekering bij een wereldreis ook wel de juiste dekking biedt. Vanuit de basisverzekering ben je verzekerd tegen spoedeisende hulp. Deze dekking geldt wereldwijd, maar de vergoeding is wel naar Nederlandse maatstaven. Dit betekent dat je maximaal het bedrag vergoed krijgt wat de behandeling in Nederland zou kosten.

Let op! Is de behandeling in het land waar je verblijft duurder dan in Nederland? Dan moet je dus een deel zelf betalen. Voor de zekerheid kun je hierdoor dan een aanvullende zorg- of reisverzekering afsluiten. Landen waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Zwitserland.

Zorgverzekering bij wereldreis langer dan een jaar

Duurt je wereldreis langer dan een jaar, dan moet je contact opnemen met de sociale verzekeringsbank (SVB). Deze instantie bepaalt dan of je verzekerd blijft voor de volksverzekeringen. Is dat het geval, dan kun je ook je zorgverzekering in Nederland aanhouden.

Werken tijdens wereldreis

Ga ja werken tijdens je wereldreis? Dan hangt het er vanaf hoelang en waar je gaat werken of je de Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden. Ga je werken in een land waar Nederland een verdrag heeft, dan moet je je verzekering in Nederland opzeggen en een verzekering afsluiten in het land waar je gaat werken. Bekijk hier de lijst met verdragslanden.

Ga je in een land werken dat niet op deze lijst staat? Dan is bepalend hoelang je gaat werken. Werk je korter dan 3 maanden? Dan hoef je niets te doen en kun je gewoon je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Ga je langer dan 3 maanden werken, dan moet je je zorgverzekering in Nederland opzeggen en een zorgverzekering afsluiten in het land waar je werkt.

Let op! Werk je in niet-verdragsland voor een Nederlandse werkgever? Dan kun je gewoon je Nederlandse zorgverzekering aanhouden.

Ga je op wereldreis?Bespaar ook dan tot 300 euro op je zorgverzekering! Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen voor de best passende met de laagste premie. Zorgverzekering vergelijken