Waarop letten bij dekking zorgverzekering in buitenland?
Ga je tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan is je Nederlandse zorgverzekering daar gewoon geldig als je gezondheidszorg nodig hebt. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo vergoedt je zorgverzekeraar misschien niet alle zorgkosten die je maakt volledig. In dit artikel geven we je enkele handige tips, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent in het buitenland.
1. Welke zorgkosten in buitenland?
Heb je een Nederlandse zorgverzekering? Dan ben je overal ter wereld verzekerd voor spoedeisende gezondheidszorg. Ook als je alleen een basisverzekering hebt. Let op: je basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg tot maximaal het in Nederland geldende tarief voor diezelfde zorg. Ga je op vakantie naar een land waar de tarieven voor gezondheidszorg hoger liggen? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf.
2. Heb ik een aanvullende zorgverzekering buitenland nodig?
Een aanvullende zorgverzekering buitenland beschermt je tegen zorgkosten die in jouw vakantieland hoger liggen dan in Nederland. Je aanvullende zorgverzekering vergoedt dan het bedrag dat hoger is dan gebruikelijk in Nederland. Je kunt er ook voor kiezen om je aanvullend te verzekeren via je reisverzekering, zodat medische kosten tijdens je vakantie gedekt zijn. We raden dit altijd aan, omdat een aanvullende reisverzekering meestal ook het eigen risico van je basisverzekering vergoedt in het buitenland. Een aanvullende zorgverzekering dekt deze kosten niet.
Ook kan je aanvullende reisverzekeringen het hele jaar door afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering moet je afsluiten in de periode tussen half november en 1 januari.
Tip! Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering die gemaakte zorgkosten in het buitenland volledig dekt? In onze handige zorgvergelijker vind je direct de goedkoopste aanvullende verzekering met de dekking die het best bij je past.
3. Zorgverzekering met Europadekking of werelddekking
Sluit je een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland af? Dan kun je kiezen tussen een zorgverzekering met Europadekking of met werelddekking. We leggen je graag de verschillen uit:
- Zorgverzekering met Europadekking: Hiermee ben je verzekerd voor belangrijke medische kosten in alle Europese landen. Veel verzekeraars dekken ook medische kosten in landen die wel in Europa liggen, maar niet lid zijn van de Europese Unie. Denk bijvoorbeeld aan Wit-Rusland en Macedonië. Wil je precies weten in welke landen je gedekt bent voor medische zorg met jouw zorgverzekering met Europadekking? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
- Zorgverzekering met Werelddekking: Met een zorgverzekering met Werelddekking ben je wereldwijd gedekt tegen medische kosten in het buitenland.
4. Niet-spoedeisende hulp in het buitenland
In principe vergoedt je basisverzekering alle medische hulp in het buitenland, die het ook in Nederland ook vergoedt. Maar let op: voor een niet-spoedeisende behandeling in het buitenland moet je zorgverzekeraar toestemming geven. De zorgverzekeraar bepaalt of de behandeling in het buitenland echt noodzakelijk is, of dat je moet wachten tot je weer terug in Nederland bent.
Soms geven zorgverzekeraars ook toestemming voor een niet-spoedeisende medische behandeling in het buitenland, als de wachtlijsten voor die behandeling in Nederland erg lang zijn. Hetzelfde geldt voor behandelingen die in Nederlandse ziekenhuizen niet worden uitgevoerd.
5. Zorgverzekering Europa? Neem je EHIC-kaart mee
Ga je op vakantie binnen Europa? Neem dan altijd je Europese zorgpas (EHIC-kaart) mee. Met deze kaart toon je aan dat je in Nederland verzekerd bent. Zo krijg je makkelijker toegang tot de gezondheidszorg in je vakantieland.
Je vindt de EHIC-kaart op de achterkant van je verzekeringspasje. Staat de EHIC-kaart niet op je zorgpas? Vraag deze dan aan bij je zorgverzekeraar. Het duurt tot vier werkdagen voordat je de EHIC-kaart thuis ontvangt. Vraag hem dus ruim op tijd aan. Zo weet je zeker dat je de EHIC-kaart op tijd in huis hebt voordat je op vakantie gaat.
6. Verdragslanden ziektekostenverzekering
Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over medische zorg voor Nederlanders die daar verblijven. Dit betekent dat je in die landen zonder problemen in een ziekenhuis terecht kunt als je medische hulp nodig hebt. De Verdragslanden zijn:
- Australië (alleen als je korter dan één jaar verblijft)
- België
- Bosnië en Herzegovina
- Bulgarije
- Cyprus (alleen het Griekse deel)
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, St. Barthélemy, St. Martin en La Réunion
- Griekenland
- Hongarije
- Ierland
- IJsland
- Italië
- Kaapverdië
- Kroatië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Macedonië
- Malta
- Marokko
- Montenegro
- Nederland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
- Roemenië
- Servië
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden)
- Tsjechië
- Tunesië
- Turkije
- Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar)
- Zweden
Let op! Ga je werken in het buitenland? Dan gelden er soms andere regels. In dit artikel lees je alles over je zorgverzekering bij werken in het buitenland.
7. Zorgverzekering bij wereldreis? Zorg voor polis in het Engels
Ga je op wereldreis of op vakantie naar een land waarmee Nederland geen verdrag gesloten heeft? Neem dan altijd een Engelstalige verzekeringsverklaring mee. Deze vraag je eenvoudig aan bij je zorgverzekeraar. Met deze verklaring toon je aan dat je in Nederland verzekerd bent. Medische zorg in het buitenland is dan een stuk toegankelijker.
Heb je geen Engelstalige verzekeringsverklaring bij je? Dan bestaat de kans dat je de zorgkosten in het buitenland direct moet betalen aan het ziekenhuis. Je kunt deze kosten later wel declareren bij je zorgverzekeraar.
8. Zijn zorgkosten in het buitenland aftrekbaar?
Maak je in Nederland zorgkosten die je zorgverzekeraar niet vergoedt? Dan mag je deze soms aftrekken van de belasting. Voor zorgkosten die je in het buitenland maakt gelden precies dezelfde regels. Je mag deze aftrekken van de belasting, als je aan de voorwaarden voldoet. In dit artikel vertellen we je precies wanneer zorgkosten aftrekbaar zijn.
Let op! Verblijf je voor, tijdens of na je behandeling in het buitenland in een hotel? De hotelkosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.
Je zorgverzekering in het buitenland: alle feiten op een rij
We zetten alle feiten over je zorgverzekering in het buitenland nog eens voor je op een rij:
- De basisverzekering vergoedt spoedeisende gezondheidszorg in het buitenland, overal ter wereld.
- Let op: liggen de zorgkosten in jouw vakantieland hoger dan in Nederland? Dan betaal je dat deel van de zorgkosten zelf.
- Een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland beschermt je tegen zorgkosten die hoger liggen dan in Nederland.
- In plaats van een aanvullende zorgverzekering kun je bij je reisverzekering ook een aanvulling voor medische kosten afsluiten. Op Geld.nl kun je snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken van het grootste aanbod reisverzekeringen. Je weet dus direct waar je de goedkoopste reisverzekering met de juiste dekking vindt.
- Ga je op vakantie binnen Europa? Neem dan je Europese zorgpas (EHIC-kaart) mee. Deze vind je achterop je verzekeringspasje. Is dat bij jou niet het geval? Vraag dan een gratis EHIC-kaart aan bij je zorgverzekeraar.
- Nederlandse zorgverzekeraars hebben met veel landen afspraken over gezondheidszorg voor Nederlanders die in het land verblijven. Ga je op vakantie naar een land waarmee geen verdrag is? Neem dan altijd een Engelse verzekeringsverklaring mee. Dit geldt ook als je een wereldreis maakt.
- Voor niet-spoedeisende hulp in het buitenland vergoedt je zorgverzekering hetzelfde als in Nederland. Je zorgverzekeraar moet wel toestemming geven voor de behandeling.
- Soms zijn gemaakte zorgkosten in het buitenland van de belasting aftrekbaar. Daarvoor moet je wel aan de voorwaarden voldoen.