Contact

Zorgverzekering buitenland wonen

Waarop letten bij zorgverzekering buitenland?

Als je in het buitenland gaat wonen, heeft dat soms invloed op je zorgverzekering. Ga je in het buitenland werken, dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering meestal en moet je je in het buitenland verzekeren. Blijf je wel in Nederland werken? In dat geval blijf je meestal in Nederland verzekerd en moet je minimaal een Nederlandse basisverzekering hebben. In dit artikel geven we je enkele handige tips over je zorgverzekering als je in het buitenland gaat wonen.

1. Wonen in België of Duitsland en werken in Nederland?

Vaak zijn mensen die wonen in het buitenland en werken in Nederland zogenoemde grensarbeiders. Dit zijn mensen die in België of Duitsland wonen en in Nederland werkzaam zijn. Als je in Nederland werkt, moet je in Nederland verzekerd zijn voor gezondheidszorg. Je houdt dus een Nederlandse zorgverzekering.

Daarnaast wil je natuurlijk ook verzekerd zijn voor zorg in het land waar je woont. Omdat Nederland een verdrag heeft met België en Duitsland, kun je bij je Nederlandse zorgverzekeraar eenvoudig een S1-formulier aanvragen. Hiermee sluit je eenvoudig een zorgverzekering af bij een verzekeraar in het land waar je woont.

Tip! Heb je gezinsleden die ook in het buitenland wonen? Geef dit door aan je Nederlandse zorgverzekeraar. Die vertelt je of je gezinsleden in Nederland verzekerd kunnen blijven of niet. Als je partner bijvoorbeeld niet in Nederland werkt, moet hij of zij meestal de Nederlandse zorgverzekering opzeggen en zich volledig verzekeren in het buitenland.

2. Wonen in verdragsland en werken in Nederland

De hierboven beschreven regels gelden niet alleen voor wonen in België en Duitsland. Als je in een ander verdragsland werkt en in Nederland woont, gelden dezelfde regels. Lees hier welke landen de verdragslanden zijn.

3. Zorgverzekering bij wonen in een niet-verdragsland

Ga je in een niet-verdragsland wonen? Informeer dan bij je Nederlandse zorgverzekering of je verzekerd kunt blijven. Als je niet in Nederland verzekerd kunt blijven en een buitenlandse zorgverzekering moet zoeken, helpen lokale organisaties je om daar een zorgverzekering te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente of medewerkers van de Nederlandse ambassade of het consulaat.

4. Zorgverzekering bij wonen en werken in het buitenland

Verhuis je naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk en werk je niet (meer) in Nederland? Dan mag je je Nederlandse zorgverzekering niet behouden. Je moet je dan voor zorg verzekeren in je woonland. Je werkgever of lokale autoriteiten kunnen je daarbij helpen.

Alleen als je korter dan 3 maanden in het buitenland woont en werkt, mag je in Nederland verzekerd blijven. Controleer altijd bij je Nederlandse zorgverzekeraar hoe je verzekerd bent als je zorg nodig hebt in het land waar je woont en werkt.

5. Uitzonderingen wonen in buitenland en toch een Nederlandse zorgverzekering

Er zijn enkele bijzondere situaties waarin je als je langer dan drie maanden in het buitenland woont en werkt toch in Nederland verzekerd kunt blijven. Dit geldt als:

  • Je verzekerd blijft voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Je kunt op de website van de Sociale Verzekeringsbank in enkele stappen uitzoeken of je verzekerd blijft voor de WLZ.
  • Als je korter dan een jaar in het buitenland gaat wonen, werken of studeren.

6. Pensioen uit Nederland en wonen in het buitenland?

Ontvang je pensioen uit Nederland en ga je in het buitenland wonen? Als je in een verdragsland gaat wonen, dan moet je via het CAK een Document S1-formulier 121 aanvragen. Hiermee schrijf je je eenvoudig in bij een zorgverzekeraar in het woonland. Pas als je dat hebt gedaan kun je gebruikmaken van zorg in je woonland.

Als je naar een niet-verdragsland verhuist, moet je een buitenlandse zorgverzekering afsluiten in het land waar je woont.

7. Welke zorgverzekering wonen in het buitenland?

Als je in het buitenland woont en in Nederland werkt, maak je waarschijnlijk de nodige onkosten. Naast je reiskosten moet je in Nederland én in je woonland verzekerd zijn voor zorg. Het is dus belangrijk te kiezen voor een goedkope zorgverzekering die toch naadloos op jouw zorgwensen aansluit. In onze zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke zorg je wel en niet nodig hebt. Vervolgens zie je direct welke zorgverzekering in jouw persoonlijke situatie het meest passend én het voordeligst is!

Op zoek naar een Nederlandse zorgverzekering?Betaal niet te veel! Op Geld.nl vergelijk je de zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo vind je direct de zorgverzekering die bij je past én bespaar je tot wel 591 euro per jaar! Zorgverzekering 2024 vergelijken
;