Zorgverzekering

Zorgverzekering buitenland wonen

Waarop letten bij zorgverzekering buitenland?

Ga je wonen in het buitenland, dan heeft dit vaak invloed op je Nederlandse zorgverzekering. Of dit voor jou ook het geval is, hangt af van hoelang je in het buitenland gaat wonen en of je daar ook gaat werken. Er zijn grofweg drie verschillende situaties: 

  • Je gaat korter dan een jaar in buitenland wonen
  • Je gaat langer dan een jaar in buitenland wonen
  • Je emigreert naar buitenland, maar blijft werken in Nederland

Zorgverzekering buitenland korter dan jaar

Wanneer je korter dan een jaar in het buitenland gaat wonen, kun je je Nederlandse zorgverzekering gewoon aanhouden. Controleer van tevoren wel altijd even de polisvoorwaarden van je zorgverzekering of deze wel voldoende dekking biedt voor het land waar je naartoe gaat.

Zorgverzekering buitenland langer dan een jaar

Blijf je langer dan een jaar in het buitenland? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze instantie bepaalt of je in Nederland verzekerd mag blijven voor de sociale verzekeringen, zoals de AOW en Zorgverzekeringswet. Als dit het geval is, kun je je Nederlandse zorgverzekering ook gewoon aanhouden.

Tip! Ga je ook in het buitenland werken? Lees dan het artikel: Zorgverzekering en werken in het buitenland

Ziektekostenverzekering buitenland - Emigreren

Als je permanent in het buitenland woont is het niet altijd mogelijk je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Dit kan wel als je tegelijkertijd in Nederland blijft werken. Sterker nog, je bent dan verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering buitenland - Verdragsland

Ga je in één van de verdragslanden wonen? Dan moet je voordat je vertrekt bij je zorgverzekeraar in Nederland een 106-formulier aanvragen. Dit formulier lever je in bij de zorgverzekeraar in het land waar je gaat wonen. Op basis van dit formulier hebben jij en je gezinsleden recht op wettelijk verzekerde medische zorg in het land waar je woont.

Pensioen of uitkeringsgerechtigd in Nederland?

Emigreer je naar een verdragsland met behoud van je Nederlandse uitkering of pensioen? Dan kun je bij Zorginstituut Nederland een zogenoemd 'Aanvraag formulier 121' aanvragen. Op basis hiervan bekijkt het Zorginstituut of je recht hebt op medische zorg op kosten van Nederland.

Tip! Meeverhuizende gezinsleden zonder uitkering of pensioen kun je ook op het formulier aangeven. Meeverhuizende gezinsleden die zelf een uitkering of pensioen hebben, moeten zelf een 'Aanvraag formulier 121' aanvragen.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken 2021
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten