Zorgverzekering

Zorgverzekering geldig buitenland

Is je zorgverzekering geldig in het buitenland?

Ga je korter dan één jaar op vakantie of woon en werk je maximaal drie maanden in het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering meestal gewoon geldig. Het is wel slim om voor vertrek te controleren of je zorgverzekering genoeg dekking biedt in het buitenland. In de polis van je zorgverzekering staat welke zorg je vergoed krijgt in het buitenland en of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen of niet.

Let op! In sommige landen moet je vooraf aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuba en Rusland. Het is dan ook altijd slim om vóór vertrek een Engelstalige polis als bewijs op te vragen bij je zorgverzekeraar.

Ziektekosten buitenland bij spoedeisende hulp

Voor spoedeisende hulp in het buitenland geldt vanuit de basisverzekering dat de kosten altijd worden vergoed volgens de in Nederland geldende tarieven. In landen waar de tarieven voor zorg hoger liggen dan in Nederland, betaal je dus een deel van de zorgkosten zelf. Wil je dit niet? Sluit dan een aanvullende verzekering af voor medische kosten in het buitenland.

Tip! Controleer vóór je een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland afsluit eerst de dekking van je reisverzekering. Vaak wordt spoedeisende zorg ook al vergoed vanuit je reisverzekering. Het is dan misschien niet nodig om je aanvullend te verzekeren.

Zorgverzekering buitenland bij niet-spoedeisende hulp

Bij niet-spoedeisende hulp geldt dat je vaak toestemming moet hebben van je zorgverzekeraar om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Let op! Moet je een medische behandeling ondergaan in het buitenland? Neem dan eerst contact op met je zorgverzekeraar. Deze kan je precies vertellen waar je recht op hebt en voorkom je verrassingen achteraf.

Zorgverzekering Europa - Europese zorgpas

Als je op vakantie gaat binnen Europa kan het verstandig zijn een Europese zorgpas aan het vragen. Deze pas maakt het makkelijker toegang te krijgen tot zorg in het buitenland, omdat je hiermee aantoont dat je bent verzekerd in Nederland.

Ziektekosten buitenland bij langer verblijf

Blijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering niet altijd meer geldig. Neem daarom eerst contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bepaalt of je verzekerd blijft voor de Nederlandse volksverzekeringen en of je je Nederlandse zorgverzekering gewoon kunt aanhouden.

Tip! Meer hierover lees je in het artikel: ‘Zorgverzekering bij wereldreis'

Goed verzekerd op reis en niet te veel betalen?Vergelijk dan snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie en bespaar tot 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken