Contact

Zorgverzekering grensarbeider

Waarop letten bij een zorgverzekering in Nederland als grensarbeider?

Werk je uitsluitend in Nederland, maar woon je in België of Duitsland? Dan ben je een grensarbeider en moet je in Nederland een zorgverzekering afsluiten. In dit artikel lees je hoe een zorgverzekering voor grensarbeiders werkt en waar je op moet letten.

Zorgverzekering grensarbeider verplicht?

Als je in Nederland werkt, moet je volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) minimaal een basisverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar afsluiten. Dit moet je doen binnen vier maanden nadat je arbeidscontract ingaat. Sluit dus op tijd een zorgverzekering af, zodat je ook tijdens je werk in Nederland goed verzekerd bent als je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeluk krijgt en medische zorg nodig hebt.

Naast de verplichte basisverzekering, kun je ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld een zorgverzekering met een dekking voor extra fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen of een tandartsverzekering. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, je kiest dus zelf of je deze afsluit.

Tip! In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig in welke aanvullende zorg je vergoed wilt krijgen. Vervolgens zie je direct welke zorgverzekering het beste aansluit op je zorgwensen én hoeveel zorgpremie je per maand gaat betalen.

Zorgverzekering afsluiten als grensarbeider

Als grensarbeider kun je zelf een zorgverzekering afsluiten. Er zijn veel zorgverzekeraars in Nederland waaruit je kunt kiezen. De basisverzekering dekt bij elke verzekeraar dezelfde medische zorg, omdat dit wettelijk bepaald is. Maar let op: de premies verschillen enorm tussen verzekeraars. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering loopt op tot ruim 400 euro per jaar.

Vergelijk daarom eerst zorgverzekeringen op Geld.nl. Zo vind je direct de beste én goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.

Goed om te weten! Tijdens je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl moet je een Nederlandse postcode invullen. Je kunt hier eventueel de postcode van je werk invullen. Dat maakt voor de premies en voorwaarden niet uit. Als je de zorgverzekering van je keuze hebt gevonden, kun je bij je aanvraag bij de zorgverzekeraar de juiste postcode van je thuisadres opgeven.

Let op! Soms kun je als grensarbeider een collectieve zorgverzekering afsluiten via je Nederlandse werkgever. Met deze zorgverzekering krijg je een korting op je zorgpremie. Een collectieve verzekering is echter niet per se de goedkoopste keuze bij jouw situatie en zorgbehoefte. Ga daarom eerst verzekeringen vergelijken om zeker te weten welke zorgverzekering het voordeligst voor je is.

Zorgverzekering betalen als grensarbeider

Je werkgever houdt de premie voor je zorgverzekering en eventuele premies voor aanvullende verzekeringen in op je salaris. Vervolgens betaalt je werkgever deze premies aan de verzekeraar waarbij je jouw zorgverzekering hebt afgesloten.

Tip! Als grensarbeider heb je soms recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid die bedoeld is om mensen te helpen bij het betalen van hun zorgverzekering. Lees hier meer over zorgtoeslag als je in het buitenland woont en hoe je deze kunt aanvragen bij de Belastingdienst.

Op zoek naar de beste én goedkoopste zorgverzekering?Als grensarbeider op zoek naar de beste zorgverzekering? Vergelijk het meest complete aanbod zorgverzekeringen 100% onafhankelijk, kies de beste zorgverzekering en bespaar tot wel 591 euro aan zorgpremie!Zorgverzekeringen vergelijken

;