Contact

Zorgverzekering kind

Hoe werkt een zorgverzekering voor kinderen onder 18 jaar?

Als je in Nederland woont, moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. Ook kinderen tot 18 jaar zijn verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Je meldt je kind aan bij de zorgverzekeraar van één van de ouders. Je betaalt nooit extra zorgpremie voor kinderen tot 18 jaar. Daarnaast betaal je voor zorg die je kind gebruikt geen eigen risico. In dit artikel geven we je enkele handige tips over de zorgverzekering van je kind.

1. Baby op tijd aanmelden bij zorgverzekering

Verwacht je een kindje of heb je recent een baby gekregen? Na de geboorte heb je vier maanden de tijd om je baby aan te melden bij jouw zorgverzekeraar of bij die van de andere ouder. Regel dit op tijd, zodat je zorgverzekeraar ook eventuele zorgkosten die tijdens of vlak na de bevalling voor je kindje zijn gemaakt vergoedt.

Bonustip! Ben je zwanger of wil je zwanger worden, en wil je weten wat de beste zorgverzekering voor jouw situatie is? Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig zorgverzekeringen van het grootste aanbod verzekeraars. Zo vind je direct de beste zorgverzekering voor je zwangerschap!

2. Op welke zorgverzekering kind meeverzekeren?

Je mag zelf kiezen of je je kind bij jou of bij de andere ouder meeverzekert. We raden aan om het kind mee te verzekeren bij de partner die de meeste uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen heeft. Op die manier is je kindje gratis zo uitgebreid mogelijk verzekerd.

Let op! Je kind is gratis meeverzekerd tot zijn of haar 18e levensjaar. Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Dan moet hij of zij zelf een zorgverzekering uitkiezen. Lees hier meer over een zorgverzekering voor 18-jarige.

3. Wat vergoedt de basisverzekering voor kinderen?

De basisverzekering vergoedt bijna alle zorg voor kinderen tot 18 jaar. Denk hierbij aan:

 • De huisarts
 • De tandarts (met uitzondering van orthodontie, kronen en bruggen)
 • Medicijnen
 • Spoedeisende hulp én geplande behandelingen in het ziekenhuis
 • Fysiotherapie. Heeft je kind een chronische aandoening? Dan vergoedt je zorgverzekeraar alle behandelingen. In andere gevallen vergoedt de verzekeraar maximaal 18 behandelingen

Let op! Heeft je kind zorg nodig die de basisverzekering niet (volledig) vergoedt, zoals bijvoorbeeld kosten voor de diëtist, steunzolen of een bril? Dan is het verstandig een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Tijdens het verzekeringen vergelijken selecteer je welke aanvullende dekking(en) je nodig hebt. Vervolgens kies je direct de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie uit!

4. Kinderen en het eigen risico zorgverzekering

Sommige ouders gaan niet met hun kinderen naar de dokter of de tandarts, omdat ze bang zijn voor een flinke rekening van het eigen risico. Goed om te weten: voor kinderen tot 18 jaar betaal je nooit een eigen risico. Niet voor zorg uit de basisverzekering, maar ook niet voor zorg die wordt vergoed vanuit aanvullende verzekeringen.

Let op! Sommige zorgkosten vergoedt de basisverzekering niet volledig. Voor deze kosten betaal je een eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. De eigen bijdrage betaal je óók voor zorgkosten die je maakt voor een kind onder de 18 jaar. Een voorbeeld hiervan zijn wettelijke eigen bijdrages voor bepaalde medicijnen. Die betaal je ook voor de medicijnen van je kind.

5. Tandartsverzekering voor kind nodig?

De basisverzekering vergoedt de meeste tandartskosten die je kind maakt. Denk aan controles, fluoridebehandelingen en het vullen van gaatjes. Een aanvullende tandartsverzekering is daarom vaak niet nodig voor kinderen. Let op: heeft je kind in de toekomst misschien een beugel nodig? De basisverzekering vergoedt geen orthodontie. In dit soort gevallen biedt een aanvullende tandartsverzekering een uitkomst.

6. Zorgverzekering en beugel voor je kind

Heeft je kind een beugel nodig? De kosten voor een beugel lopen flink in de papieren. Gemiddeld genomen ben je, verspreid over twee à drie jaar, al snel 2.000 tot 3.500 euro kwijt voor een beugel en aanvullende behandelingen. Ga je een zorgverzekering met een uitgebreide dekking voor orthodontie kiezen? Let dan goed op de volgende twee zaken:

 • Wachttijd: Sommige zorgverzekeraars hanteren een wachttijd. Dat wil zeggen dat je eerst één à twee jaar een aanvullende zorgverzekering moet hebben, voordat de verzekeraar orthodontie vergoedt.
 • Premie: Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen betaal je voor orthodontie een premie als je kind tien jaar of ouder is.

7. Vind de beste zorgverzekering voor jou en je kind

Voor je kind wil je een zorgverzekering natuurlijk zo goed mogelijk geregeld hebben. Wij helpen je er graag bij. Onze handige zorgvergelijker helpt je om eenvoudig de beste zorgverzekering voor jou en je kind te vinden. Zo vind je precies de zorgverzekering die bij de zorgwensen van jou en je kind past. Zo kies je eenvoudig voor de beste deal en betaal je nooit te veel voor je zorgverzekering.

8. Zorgverzekering kind en gecontracteerde zorg

Sommige zorgverzekeraars maken afspraken met bepaalde zorgverleners, bijvoorbeeld over de prijzen van behandelingen. Als de zorgverzekering waarop je kind is meeverzekerd werkt met gecontracteerde zorgverleners, moet je ook voor de zorg van je kind gebruikmaken van deze zorgaanbieders. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan bestaat de kans dat je een deel van de gemaakte zorgkosten zelf betaalt.

Zorgverzekering kind: de feiten op een rij

We zetten de feiten over een zorgverzekering voor je kind overzichtelijk voor je op een rijtje:

 • Ben je zwanger of heb je net een kindje gekregen? Je moet je baby binnen vier maanden na de geboorte bijschrijven op jouw zorgverzekering of die van de andere ouder.
 • Kinderen onder de 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd met één van de ouders. Je betaalt nooit extra zorgpremie of eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar.
 • Verzeker je kind altijd mee bij de ouder die de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen heeft. Zo is je kind gratis zo uitgebreid mogelijk verzekerd.
 • De basisverzekering vergoedt de meeste zorgkosten voor je kind. Voor sommige zorgkosten betaal je een eigen bijdrage, omdat de basisverzekering de kosten niet volledig vergoedt. De eigen bijdrage geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar.
 • Verwacht je dat je kind binnen een aantal jaar een beugel nodig heeft? Of heeft je kind behoefte aan andere zorg die de basisverzekering niet vergoedt? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af.
Op zoek naar de beste zorgverzekering voor jou en je kind?Op Geld.nl vind je direct de meest geschikte zorgverzekering voor jullie zorgwensen. Vind een voordelige zorgverzekering die precies aansluit op de behoeften van jou en je kind. Zo bespaar je tot wel 591 euro per jaar én weet je zeker dat jij en je kind goed verzekerd zijn. Zorgverzekering vergelijken
;