Zorgverzekering

Zorgverzekering niet betaald

Wat zijn de gevolgen van zorgverzekering niet betalen?

Ben je een keer vergeten de premie voor je zorgverzekering te betalen of was je saldo niet toereikend op het moment dat de verzekeraar het bedrag probeerde af te schrijven? Dan stuurt je verzekeraar een betalingsherinnering. Betaal je alsnog de premie binnen 30 dagen, dan is er niets aan hand. Als je niet binnen deze 30 dagen betaalt ontvang je een aanmaning en betaal je incassokosten. Ook biedt je zorgverzekeraar dan waarschijnlijk een betalingsregeling aan.

Zorgverzekering 6 maanden niet betaald?

Bij een betalingsachterstand van minimaal 6 maanden meldt de verzekeraar je aan bij het CAK. Vanaf dat moment betaal je geen premie meer aan je zorgverzekeraar, maar rechtstreeks aan het CAK. Je betaalt dan een bestuursrechtelijke premie van 141,50 euro per maand.

Let op: De premie die je aan het CAK betaalt, is niet bedoeld om je betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar af te betalen. Hiervoor moet je een betalingsregeling treffen met je zorgverzekeraar.

Premie inhouden op loon bij zorgverzekering niet betalen

Zodra je zorgverzekeraar je aanmeldt bij het CAK zijn ze verplicht dit door te geven aan je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie. Deze is dan verplicht de premie in te houden op je loon, uitkering of pensioen en te betalen aan het CAK.

Let op! Bij een uitkering op bijstandsniveau houdt de uitkeringsinstantie de premie in op je uitkering. Niet genoeg inkomsten? Dan ontvangt je elke maand een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Nog wel verzekerd als je de zorgverzekering niet betaald?

Omdat voor de basisverzekering een verzekeringsplicht geldt, zegt de verzekeraar de verzekering niet op als je de premie niet betaalt. Ook als de verzekeraar je bij het Zorginstituut Nederland aanmeldt, blijf je dus verzekerd voor de basiszorg bij je zorgverzekeraar. Tijdens deze periode is het alleen niet mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. Dit kan pas weer als je bent afgemeld bij het instituut.

Let op! Je verzekeraar behandelt aanvullende verzekeringen als particuliere verzekeringen. Je zorgverzekeraar kan er dus voor kiezen deze wel te beëindigen als je de premie niet betaalt.

Zorgverzekering schuld afgelost?

Je blijft de premie betalen, totdat je zorgverzekeraar je bij deze instantie weer afmeldt. Dit doet de verzekeraar op het moment dat je de achterstallige premie alsnog hebt betaald. Ook als je met instemming van de zorgverzekeraar een regeling voor schuldhulpverlening treft of als je bent aangemeld voor de wettelijke schuldsanering, meldt de verzekeraar je mogelijk af bij het CAK. Je ontvangt schriftelijk bericht van het CAK over de afmelding.

Zodra de zorgverzekeraar je afmeldt, stopt het CAK met het innen van de premie via je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioeninstantie. Je ontvangt dan een eindafrekening waarop staat vermeld wat je al hebt betaald, of je eventueel nog geld terugkrijgt en wat je eventueel nog moet betalen.

Voorkom een betalingsachterstand, bespaar op je kosten!Vergelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online, kies de best passende met de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten