Contact

Zorgverzekering nog geen contract met ziekenhuis

Wat als mijn zorgverzekering nog geen contract heeft met mijn ziekenhuis?

Als jouw zorgverzekeraar nog geen contract heeft met je ziekenhuis, kan het zijn dat je niet de volledige vergoeding krijgt voor je zorgkosten. In dit artikel lees je wat je kunt doen en waar je recht op hebt als je zorgverzekeraar nog aan het onderhandelen is, of helemaal geen contract heeft met jouw ziekenhuis.

Zorgverzekering nog geen contract met ziekenhuis, wat nu?

Stel je voor: jouw zorgverzekeraar heeft nog geen contract met het ziekenhuis waar jij behandeld wordt. Heel vervelend, vooral omdat je zorgverzekering mogelijk niet alle zorgkosten die je in het ziekenhuis maakt vergoedt vanuit de basisverzekering.

Als er laat in de overstapperiode van je zorgverzekering (of na afloop daarvan) nog steeds geen contract is tussen je zorgverzekering en het ziekenhuis waar jij graag gebruik van wilt maken, heb je de volgende opties:

  • Zoek naar alternatieve ziekenhuizen: Kijk of er andere ziekenhuizen in de buurt zijn die wel een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Op deze manier kun je toch de benodigde medische behandelingen krijgen zonder extra kosten.
  • Raadpleeg de Zorgvinder: Sommige zorgverzekeraars geven in hun Zorgvinder (een online tool waarmee je kunt zien welke zorgverleners een contract hebben) als ze nog 'in onderhandeling' zijn wat dit betekent. Vaak mag je in de tussentijd gewoon naar de zorgverlener toe zonder bijbetaling, maar kan het zijn dat als ze er toch niet uitkomen, je later in het jaar voor behandelingen wel moet bijbetalen of naar een andere zorgverlener moet.
  • Overstappen naar een andere zorgverzekeraar: Als je niet tevreden bent met de gang van zaken en het ontbreken van contracten tussen jouw zorgverzekering en ziekenhuizen, kun je overstappen naar een zorgverzekering die wel goede afspraken heeft gemaakt met het ziekenhuis waar je naartoe wilt. Let op: dit kan alleen tijdens de overstapperiode, die van half november tot en met 31 december loopt.

Goed om te weten: Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan kun je altijd terecht bij elk ziekenhuis, ongeacht of je zorgverzekeraar daarmee een contract heeft. Spoedeisende hulp wordt namelijk vergoed door elke zorgverzekeraar.

Tip! Wil je overstappen naar een zorgverzekeraar die wel een contract heeft met het ziekenhuis van je keuze? Ga eerst je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl. Tijdens deze vergelijking kun je eenvoudig aangeven welke zorgverleners voor jou belangrijk zijn. Je krijgt dan alleen zorgverzekeringen te zien die een contract hebben met die zorgverleners.

Zorgverzekering nog geen contract, maar in onderhandeling met ziekenhuis

Is jouw zorgverzekering op dit moment nog in onderhandeling is met het ziekenhuis van jouw keuze? Dan betekent dit dat er op dit moment geen contract is, maar dat er wel gesprekken plaatsvinden om tot afspraken te komen. In deze situatie geldt vaak een overgangsregeling waarbij je zorgkosten (gedeeltelijk) worden vergoed.

Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over eventuele overgangsregelingen en vergoedingen.

Zorgverzekering nog geen contract met ziekenhuis, de feiten op een rij

Heeft jouw zorgverzekeraar nog geen contract met het ziekenhuis waar jij behandeld wordt? We zetten de feiten over deze situatie nog even voor je op een rij:

  • Als jouw zorgverzekering nog in onderhandeling is met het ziekenhuis, geldt vaak een overgangsregeling waarbij een deel van de zorgkosten wordt vergoed.
  • Als jouw zorgverzekeraar nog geen contract heeft met je ziekenhuis, kan dat betekenen dat je niet alle in dat ziekenhuis gemaakte zorgkosten vergoed krijgt.
  • In dat geval zijn er verschillende opties voor je, waaronder het zoeken naar alternatieve ziekenhuizen, het vragen om coulance bij je zorgverzekeraar, het zelf onderhandelen over betalingen met het ziekenhuis, of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig in welke zorg je nodig hebt. Je ziet dan direct de best passende én goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.
  • Belangrijk om te weten: in geval van spoedeisende hulp kun je altijd terecht bij elk ziekenhuis, ongeacht contracten.
  • Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over deze regelingen en vergoedingen, en houd rekening met de mogelijkheid om tijdens de overstapperiode (half november tot 31 december) over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als dat nodig is.
Op zoek naar de beste én goedkoopste zorgverzekering?

Op Geld.nl vergelijk je zorgverzekeringen van het meest complete aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Heeft jouw zorgverzekering geen contract met je zorgverlener(s)? Vergelijk en vind direct de beste en goedkoopste zorgverzekering met contract.Zorgverzekering vergelijken

;