Contact

Zorgverzekering samen met partner

Waarop letten bij zorgverzekering samen met partner?

Het lijkt ontzettend handig: samen met je partner dezelfde zorgverzekering afsluiten of je partner op jouw zorgverzekering meeverzekeren als jullie net getrouwd zijn of gaan samenwonen. In veel gevallen is een gezamenlijke zorgverzekering echter niet zo gunstig. In dit artikel lees je waarom dat zo is en waar je op moet letten om de beste keuze te maken voor jou en je partner.

1. Partner bijschrijven zorgverzekering

Je partner bijschrijven op je zorgverzekering kan eigenlijk niet. Je partner meldt zich dan gewoon zelf aan bij je zorgverzekeraar en sluit dezelfde polis af als jij hebt. Dit kan in de meeste gevallen alleen tussen half november en 1 januari.

Hierop zijn een paar uitzonderingen. Je leest hier of je na 1 januari kunt overstappen van zorgverzekering.

2. Zorgverzekering meeverzekeren partner goedkoper?

Je krijgt bij geen enkele zorgverzekeraar korting als je dezelfde zorgverzekering samen met je partner afsluit. Je betaalt voor een zorgverzekering voor twee personen dus niet minder zorgpremie dan voor een zorgverzekering voor één persoon.

Alleen als je partner collectief verzekerd is en jij kunt meeprofiteren van de collectiviteitskorting van je partner, is een gezamenlijke zorgverzekering soms voordelig. Controleer altijd eerst even of jezelf apart verzekeren echt minder geld kost. Een goedkope zorgverzekering zonder collectieve korting is soms nóg goedkoper.

3.Zorgverzekering samen of apart? Kijk naar jullie zorgbehoeften

Ieder mens is anders. De kans is dus ook groot dat jij en je partner andere zorgwensen hebben. Misschien is je partner een fanatiek sporter die veel gebruik maakt van fysiotherapie. Terwijl jij juist liever op de bank hangt, maar wel meer kosten maakt bij de tandarts.

Je raadt het al: samen met je partner dezelfde zorgverzekering afsluiten is dan niet voordelig. Je partner betaalt voor een uitgebreide tandartsverzekering die hij of zij niet gebruikt. En jij betaalt onnodig voor een aanvullende zorgverzekering met extra dekking voor fysiotherapie.

Ga daarom allebei apart verzekeringen vergelijken. In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig jouw eigen zorgwensen in. Je krijgt dan direct te zien welke zorgverzekeringen bij jouw specifieke zorgwensen passen én het voordeligst zijn. Vervolgens maakt je partner ook een eigen vergelijking en vindt hij of zij ook de goedkoopste zorgverzekering voor zijn of haar situatie. Zo besparen jullie allebei tot wel 591 euro per jaar. Stukken goedkoper dan een gezamenlijke zorgverzekering dus!

Zorgverzekering vergelijken

Tip! Meer weten over waarom een aparte zorgverzekering voor jou en je partner vaak verstandiger én voordeliger is? Bekijk dan deze video waarin moneycoach Eef van Opdorp en zorgverzekeringexpert Amanda Bulthuis je er alles over vertellen.

 


4. Toch voordelen bij samen een zorgverzekering?

Een gezamenlijke zorgverzekering heeft heel soms voordelen. Zo mag je bij sommige zorgverzekeraars als jullie allebei een dekking voor bijvoorbeeld fysiotherapie hebben het aantal behandelingen verdelen naar eigen behoefte. Als jullie dan bijvoorbeeld allebei verzekerd zijn voor negen behandelingen, mag ook één van jullie 18 keer naar de fysiotherapeut gaan terwijl de ander er geen gebruik van maakt.

Maar ook dan is het belangrijk te berekenen wat jullie samen betalen voor deze zorgverzekering en of dat echt voordeliger is dan voor je partner een aanvulling met 18 behandelingen afsluiten en voor jezelf alleen een basisverzekering. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt. Check vervolgens jullie zorgverzekeringen elk jaar opnieuw op Geld.nl om zeker te weten dat jullie ook in het nieuwe jaar weer de voordeligste zorgverzekering kiezen.

5. Zorgverzekering en samenwonen regelen

Als je gaat samenwonen, hoef je in principe niets te regelen voor je zorgverzekering. Uiteraard geef je wel een adreswijziging door aan je zorgverzekeraar, maar daar houdt het regelen op. Jullie kunnen allebei je eigen zorgverzekering aanhouden. Als jullie samen een zorgverzekering willen, kun je pas overstappen per 1 januari. Dit regel je tussen half november en 1 januari.

6. Gezamenlijke zorgverzekering en zorgtoeslag

Hebben jullie recht op zorgtoeslag? Als je samenwoont, worden jullie inkomens en vermogens bij elkaar opgeteld om te bepalen of jullie recht hebben op zorgtoeslag. Ook zijn de bedragen die je samen ontvangt lager dan wat jullie ieder apart kregen. Geef zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door dat jullie gaan samenwonen. Zo voorkom je dat je later ineens een flink bedrag moet terugbetalen.

De goedkoopste zorgverzekering voor jou en je partner?Op Geld.nl vergelijk je de zorgverzekeringen van het grootste aanbod zorgverzekeraars in Nederland. Zo weet je zeker dat zowel jij als je partner goed én voordelig verzekerd zijn! Zorgverzekering vergelijken 2024
Gezamenlijke zorgverzekering of toch allebei je eigen zorgverzekering? Vergelijk, kies & bespaar!