Zorgverzekering

Zorgverzekering teruggave

Hoe werkt de zorgverzekering teruggave?

Iedere Nederlander is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Om in de kosten van de zorgpremie tegemoet te komen, zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen. Nederlanders die voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst, ontvangen zorgtoeslag. Hiervoor geldt: hoe hoger je inkomen en vermogen, hoe lager de zorgtoeslag. 

Tip! In het artikel ‘Recht op zorgtoeslag’ lees je meer informatie over wanneer en hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen.

Teruggave ziektekosten zorgverzekeringswet

Naast zorgpremie betaalt ook iedereen met een inkomen een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit wordt ingehouden van je loon, pensioen of uitkering. Is je totale inkomen hoger dan het maximale inkomen waarover de bijdrage Zvw wordt berekend, dan betaal je teveel bijdrage Zvw en kom je in aanmerking voor de teruggave. De Belastingdienst keert dit meestal begin juli uit.

Tip! Betaal je een te hoge bijdrage Zvw? Dan ontvang je automatisch bericht van de Belastingdienst. Heb je geen bericht ontvangen, maar denk je wel dat je recht hebt op een teruggave? Dan bereken je hier of je voor zorgverzekering teruggave in aanmerking komt.

Ziektekosten teruggave – Aftrekbare ziektekosten

Naast de zorgtoeslag en een mogelijke teruggave van de bijdrage Zvw, zijn er ook een paar aftrekbare ziektekosten. Het gaat dan om ziektekosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar of overheid, zoals de kosten van taxi- of ambulancevervoer naar het ziekenhuis. Deze ziektekosten mag je aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1.

Tip! In het artikel ‘Zorgkosten aftrekbaar’ lees je over deze ziektekosten en wat de fiscale regels zijn.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken