Zorgverzekering

Tijdelijke zorgverzekering Nederland

Waarop letten bij tijdelijke zorgverzekering Nederland?

Wanneer je voor een bepaalde tijd naar Nederland komt, bijvoorbeeld om te werken of te studeren, dan moet je in sommige gevallen ook een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Verzekeraars maken onderscheid tussen vier verschillende situaties:

  • Werken in Nederland
  • Studeren in Nederland
  • Stage lopen in Nederland
  • Op vakantie in Nederland

Tijdelijke zorgverzekering voor werken in Nederland

Als je in Nederland werkt moet je verplicht een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Eventuele gezinsleden kun je niet meeverzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Je kunt je kinderen en partner wel aanmelden bij een zorgverzekeraar in het land waar je woont. Deze verzekeraar bepaalt dan of zij ook recht hebben op een vergoeding van medische kosten die ze in Nederland maken.

Let op! Als je namens je werkgever bent gedetacheerd in Nederland kun je gewoon verzekerd blijven in het land van herkomst.

Studeren in Nederland en tijdelijke zorgverzekering

Ga je in Nederland studeren, ben je jonger dan 30 jaar en woon je in een EU-land, een EER-land of in Zwitserland? Dan is het verstandig een Europese zorgpas aan te vragen en mee te nemen naar Nederland. Ook moet je voor vertrek een formulier E106 of E109 aanvragen bij je huidige zorgverzekeraar. Met dit formulier krijg je in Nederland via CZ zorgverzekeringen zorgkosten vergoed.

Tijdelijke zorgverzekering Nederland en stage 

Ga je naast je studie werken of een stage lopen waar je een stagevergoeding voor krijgt? Dan ben je verplicht in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Als je op het moment dat je naar Nederland komt ouder bent dan 30 jaar, dan hangt het van de verblijfsduur af hoe jij je kunt verzekeren tegen zorgkosten:

  • Ben je korter dan een jaar hier? Dan kun je geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten en blijf je verzekerd in het land van herkomst.
  • Blijf je tussen de één en drie jaar in Nederland? Dan bepaalt je zorgverzekeraar in het land waar je woont of je in Nederland een zorgverzekering kunt afsluiten.
  • Studeer je langer dan drie jaar in Nederland? Dan moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

Tijdelijke zorgverzekering Nederland nodig bij vakantie?

Kom je naar Nederland voor een vakantie en woon je in één van de landen waar de Europese zorgpas geldig is? Dan is het slim om deze zorgpas aan te vragen en mee te nemen naar Nederland. Deze pas zorgt ervoor dat je in Nederland recht hebt op medische zorg op kosten van een zorgverzekeraar in het land waar je woont.

Let op! Woon je in Australië, Bosnië, Herzegovina, Montenegro, Servië, Kaapverdië, Kroatië, Tunesië of Turkije? Dan is een EHIC kaart niet voldoende.

Een Nederlandse zorgverzekering nodig?Betaal dan niet te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen voor de best passende tegen de laagste premie! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten