Waarop letten bij zorgverzekering en in het buitenland werken?
Werk je in het buitenland, dan kun je niet altijd in Nederland verzekerd blijven voor zorg. In dit artikel lees je hoe je bepaalt of je in Nederland verzekerd kunt blijven als je in het buitenland werkt.
1. Zorgverzekering en werken in het buitenland – Verdragslanden
De Nederlandse overheid heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over de vergoeding van zorgkosten voor Nederlanders in dit land. Dit zijn de zogenoemde verdragslanden. Ga je in een verdragsland werken? Dan vervalt je Nederlandse zorgverzekering. Je moet dan direct vanaf de eerste werkdag een zorgverzekering afsluiten in het land waar je werkt.
De verdragslanden zijn:
- Alle landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Denemarken. Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.
- Landen in de Europese Economische Ruimte (EER): IJsland, Liechtenstein, Noorwegen.
- Overige verdragslanden: Australië (alleen als je er minder dan één jaar verblijft) Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Kroatië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije, Zwitserland.
Bron: CAK
Werken in verdragsland en zorg in Nederland nodig?
Woon je nog wel in Nederland, dan heb je misschien ook zorg nodig in Nederland. Hiervoor kun je bij zorgverzekeraar CZ een Verdragspolis afsluiten als je in een verdragsland werkt. Zo krijg je in Nederland dezelfde vergoeding voor zorg als wanneer je nog een Nederlandse basisverzekering zou hebben. Om een Verdragspolis af te sluiten, heb je een document S1 of formulier 106 van je buitenlandse verzekeraar nodig.
2. Werken in het buitenland en je zorgverzekering – Overige landen
Wanneer je in een land gaat werken waarmee Nederland geen verdrag heeft, mag je als je er drie maanden of korter werkt je Nederlandse zorgverzekering houden. Als je langer dan drie maanden in het land werkt, moet je meestal in het land waar je werkt een zorgverzekering afsluiten.
Tip! Buitenlandse zorgverzekering toch in Nederland regelen? Als je Nederlandse zorgverzekering vervalt, heb je twee mogelijkheden: je kunt een zorgverzekering zoeken bij een verzekeraar in het land waar je werkt of je sluit een particuliere zorgverzekering af in Nederland. Dat laatste regel je via de verzekeraar OOM verzekeringen.
3. Uitzonderingen zorgverzekering bij werken in het buitenland
Wanneer je niet in een verdragsland werkt, zijn er twee uitzonderingen. In deze situaties mag je, ook als je langer dan 3 maanden in het buitenland werkt, toch verzekerd blijven in Nederland. Namelijk als:
- Je door een Nederlands bedrijf gedetacheerd bent in het buitenland. Je mag dan je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Vraag wel bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een detacheringsverklaring aan. Hiermee kun je in je werkland aantonen dat je verzekerd bent als je daar zorg nodig hebt.
- Je voor een Nederlands consulaat of ambassade gaat werken in het buitenland. Ook dan blijf je gewoon verzekerd in Nederland. Je moet dan wel een woonland A1 formulier aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Met dat formulier kun je in het land waar je werkt aantonen dat je in Nederland verzekerd bent.
4. Zorgverzekering werken in het buitenland en gezinsleden verzekeren
Woont je partner in Nederland en ontvang deze ook inkomen in Nederland? Dan mag je partner gewoon een Nederlandse zorgverzekering houden. Als jullie kinderen hebben, kun je die in dit geval ook het beste meeverzekeren op de Nederlandse zorgverzekering van je partner.
Wanneer je partner in het buitenland woont en/of inkomen ontvangt in het buitenland, dan moet die vaak ook een zorgverzekering het buitenland afsluiten. Als jullie kinderen hebben, mogen die bij jou of je partner worden meeverzekerd in het buitenland.
Tip! Hulp nodig om te bepalen of je in Nederland verzekerd kunt blijven? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij kunnen je op basis van je persoonlijke situatie precies vertellen of je in Nederland verzekerd kan blijven.
Werken in een verdragsland
Ga je in een van de verdragslanden of een eerste werkdag land werken? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen en een nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken.
Zorgverzekering werken buitenland 3 maanden
Ga je in een land werken dat geen verdragsland of eerste werkdag land is, dan bepaalt de tijd die je in het buitenland blijft werken of je in Nederland verzekerd kunt blijven. Werk je korter dan 3 maanden in het buitenland? Dan blijf je verzekerd in Nederland en hoef je niets te doen. Blijf je langer dan 3 maanden in dat land werken, dan moet je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen en een ziektekostenverzekering afsluiten in het buitenland.
Tip! Weet je nog niet precies hoelang je in het buitenland blijft werken? Dan is het meestal slim om tóch een ziektekostenverzekering in het buitenland te regelen. Zodra je namelijk de termijn van 3 maanden overschrijdt, ben je met terugwerkende kracht niet meer in Nederland verzekerd.
Werken in het buitenland en wonen in Nederland
Ga je in een verdragsland of een eerste werkdag land werken, maar blijf je gewoon in Nederland wonen? Dan moet je een zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken. Je kunt je gezinsleden dan ook vaak meeverzekeren.
Let op: werk je in een verdragsland of eerste werkdag land en heb je zorg nodig in Nederland? Dan dien je bij je zorgverzekeraar in het buitenland een formulier 106 aan te vragen. Met dit verdragsformulier kun je je melden bij CZ Zorgverzekeringen en kun je aanspraak maken op zorg in Nederland.