Zorgverzekering

Zorgverzekeringspremie

Hoe wordt de zorgverzekeringspremie bepaald?

De premie voor een basis zorgverzekering bestaat uit de volgende onderdelen en wordt als volgt bepaald:

  • Nominale premie (door de overheid vastgesteld)
  • Bedrijfskosten
  • Risico-opslag
  • Opbouw reserves
  • Opslag voor oninbare premies
  • Opslag voor collectiviteitskortingen

Nominale premie

Elk jaar stelt de overheid een nominale rekenpremie voor zorgverzekeraars vast. Dit is een bedrag dat de zorgverzekeraar minimaal aan premie moet vragen om de uit te keren zorgkosten van haar klanten te kunnen betalen.

Bedrijfskosten

Een zorgverzekeraar maakt ook kosten, denk bijvoorbeeld maar aan personeelskosten en de huur van kantoorpanden. Ook deze kosten worden verrekend in de premie. Dit onderdeel van de premie verklaart voor een groot deel het verschil in premies. Grote verzekeraars met veel kantoorpanden in het land maken ten slotte meer kosten dan kleine internetverzekeraars.

Risico-opslag

De overheid maakt vooraf een schatting van de verwachte zorgkosten voor het komende jaar. Dit is verwerkt in de nominale premie. Omdat het altijd kan gebeuren dat deze schatting niet helemaal klopt, hanteren verzekeraars een risico-opslag. Hiermee vangen ze financiële tegenvallers op, als er bijvoorbeeld een jaar meer kosten voor geestelijke gezondheidszorg of medicijnen worden gemaakt dan door de overheid werd voorspeld.

Opbouw reserves

Door De Nederlandsche Bank (DNB) worden verzekeraars verplicht reserves op te bouwen en aan te houden. Deze reserves worden door verzekeraars verrekend in de premie.

Opslag voor oninbare premies

Omdat niet iedereen altijd de zorgverzekeringspremie, het eigen risico en/of de eigen bijdrage betaalt, moet de zorgverzekeraar dit verlies compenseren. Dit doen ze door het tekort van het vorige jaar door te berekenen in de zorgpremie van het nieuwe jaar.

Opslag voor collectiviteitskorting

Verzekeraars die zorgverzekeringen met collectieve korting aanbieden aan bepaalde groepen, compenseren deze kortingen door hun basispremie te verhogen. Deze collectieve kortingen worden betaalt vanuit de basispremie. Mensen die niet collectief verzekerd zijn bij de verzekeraar betalen deze dus.

Verschillen in zorgverzekeringspremie

Omdat er veel verschillende factoren zijn die de zorgpremie beïnvloeden, is het ook logisch dat er grote verschillen zijn tussen de premies die verzekeraars hanteren. Zorgverzekeraars die weinig personeel hebben of waar je alles via internet regelt maken bijvoorbeeld minder bedrijfskosten en zorgverzekeraars die geen collectiviteiten aanbieden, hoeven geen opslag te berekenen om deze collectiviteiten te kunnen financieren.

Bespaar op je zorgverzekeringspremie!Vergelijk snel het grootste aanbod zorgverzekeringen op dekking en premie. Kies de best passende met de laagste premie en bespaar tot wel 300 euro per jaar! Zorgverzekering vergelijken 2021