Zorgverzekering

Zorgverzekeringswet

Wat is de zorgverzekeringswet?

Volgens de zorgverzekeringswet moet iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht een zorgverzekering afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt de inhoud van de basiszorgverzekering en is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Het zorgverzekeringstelsel zorgt ervoor dat medische zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Zo ontvangen mensen met een lager inkomen zorgtoeslag als tegemoetkoming in de zorgkosten. Ook is er een financiële tegemoetkoming voor mensen die chronisch ziek zijn.

Zorgverzekeringswet en baby

Wanneer je een baby krijgt, moet je het kindje volgens de wet zorgverzekering binnen vier maanden aanmelden bij je zorgverzekeraar. Wanneer je de baby later aanmeldt, moet je de eventuele ziektekosten in de periode daarvoor zelf betalen.

Uitleg zorgverzekeringswet en acceptatieplicht

Verzekeraars mogen niemand weigeren voor basisverzekering. Er geldt namelijk een acceptatieplicht. Alleen als een zorgverzekeraar je betrapt op een (medisch) leugen, dan mag de maatschappij je een zorgverzekering weigeren.

Voor een aanvullende zorgverzekering geldt geen acceptatieplicht. Verzekeraars mogen zowel de basis- als de aanvullende zorgverzekering volgens de Zorgverzekeringswet niet zomaar opzeggen. Dit mogen zij alleen doen wanneer er sprake is van wanbetaling of fraude.

Wet zorgverzekering en eigen risico

Toen de Zorgverzekeringswet net werd ingevoerd, was er sprake van een no claimkorting. Mensen die niet of nauwelijks gebruik maakte van de basiszorgverzekering, ontvingen geld terug vanuit de overheid. In 2008 heeft de no claimregeling plaatsgemaakt voor het eigen risico zorgverzekering. Dit betekent dat je per jaar het eerste gedeelte van de gemaakte zorgkosten uit het basispakket zelf betaalt.

Vrijstelling zorgverzekeringswet

De verzekeringsplicht kent een aantal vrijstellingen. Een gemoedsbezwaarde, een persoon die meestal van religieuze overweging principieel tegen verzekeringen is, kan aan de minister van Financiën vragen om zijn of haar verzekeringsplicht op te heffen. Bovendien betaalt het Ministerie van Defensie de medische kosten voor militairen. Om deze reden hoeven ook militairen geen zorgverzekering af te sluiten.

Onverzekerd en de zorgverzekeringswet

In de Zorgverzekeringswet staat dat mensen die geen basiszorgverzekering afsluiten een boete betalen. Deze boete is 130 procent van de richtpremie die is vastgesteld door de overheid. De boete betaal je over de hele onverzekerde periode. De boete voor mensen die geen verzekering afsluiten kan dus aardig in de papieren lopen.

Bespaar tot 300 euro per jaar op je zorgverzekering!Vergelijk snel en makkelijk het grootste aanbod zorgverzekeringen online. Kies de verzekering die het beste past met de laagste premie. Zo weet je zeker dat je goed zit en niet onnodig te veel betaalt! Zorgverzekering vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten