Alternatieve geneeswijzen zijn behandelingen en geneesmiddelen waarvan de werking nog niet wetenschappelijk is bewezen. Enkele voorbeelden van alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, chiropractie, homeopathie en haptotherapie. Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Vergoeding alternatieve geneeswijzen vanuit de basisverzekering
Zorgverzekeraars vergoeden alternatieve geneeswijzen niet vanuit de basisverzekering. De basisverzekering dekt namelijk alleen de meest noodzakelijke zorg. Denk aan een bezoekje aan de huisarts, behandelingen in het ziekenhuis of medicijnen. Omdat het niet bewezen is dat alternatieve geneeswijzen ook echt werken, valt dit niet onder noodzakelijke zorg.
Vergoeding alternatieve geneeswijzen vanuit de aanvullende verzekering
Wil je gebruikmaken van alternatieve geneeskunde? Dan kun je daarvoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De meeste zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten aan voor alternatieve geneeswijzen. Het verschilt per verzekeraar voor welke alternatieve geneeswijzen je wel of geen vergoeding krijgt. Check van tevoren of jouw zorgverzekering de alternatieve behandeling van je keuze vergoedt.
De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden alternatieve geneeswijzen zoals:
- Homeopathie
- Een bezoekje aan de chiropractor
- Acupunctuur
- Hypnotherapie
- Haptotherapie
- Kinesiologie
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Reflexzonetherapie zoals bijvoorbeeld voetreflexologie
- Oosterse geneeswijzen
- Natuurgeneeswijzen
- Alternatieve beweegzorg
- Alternatieve medicijnen
Let op: vaak geldt er een maximale vergoeding per behandeling voor alternatieve geneeswijzen. Daarnaast geldt er ook een maximum vergoeding per jaar. Is jouw behandeling of therapie duurder dan de maximale vergoeding van jouw aanvullende verzekering? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Kijk van tevoren dus goed wat jouw zorgverzekeraar vergoedt per behandeling én per jaar.
Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke vergoeding je per jaar wilt krijgen voor alternatieve geneeswijzen. Je ziet dan direct welke aanvullende zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw zorgwensen én wat je zorgpremie wordt. Zo kies je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen.
Vergoeding alternatieve geneeswijzen en eigen bijdrage
Voor alternatieve geneeswijzen geldt geen wettelijke eigen bijdrage. De vergoeding voor alternatieve geneeswijzen komt namelijk uit een aanvullende verzekering en de wettelijke eigen bijdrages gelden enkel voor sommige zorg uit de basisverzekering.
Vergoeding alternatieve geneeswijzen en eigen risico
Je betaalt ook geen eigen risico voor alternatieve geneeswijzen. Ook het eigen risico geldt namelijk alleen voor de basisverzekering.
Heb ik toestemming nodig voor alternatieve geneeswijzen?
Wil je gebruikmaken van alternatieve zorg? Dan heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Ook heb je geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Je kunt zelf een alternatieve behandelaar uitkiezen. Vraag wel van tevoren bij je zorgverzekeraar na of de door jou gekozen behandeling of geneesmiddelen vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering.
Waar kan ik terecht voor vergoeding alternatieve geneeswijzen?
Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen door alternatieve zorgverleners die zijn aangesloten bij erkende beroepsverenigingen. Check van tevoren dus altijd of de alternatieve zorgverlener van jouw keuze is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je zeker dat jouw zorgverzekeraar de alternatieve behandelingen van je keuze vergoedt.