Contact
Zorgverzekering

Vergoeding besnijdenis

Een besnijdenis (of circumcisie) wordt vergoed door de basisverzekering als daarvoor een medische noodzaak is. Denk bijvoorbeeld aan een te nauwe voorhuid, waardoor je moeilijk kunt plassen of ontstekingen krijgt. Laat je jezelf of je kind besnijden vanuit religieuze overtuigingen? Dan vergoedt de basisverzekering de besnijdenis niet. Ook kun je hiervoor geen aanvullende verzekering afsluiten.

Vergoeding besnijdenis vanuit de basisverzekering

Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een besnijdenis die medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Je hebt een te nauwe voorhuid.
  • Je kunt de eikel moeilijk schoonhouden.
  • Je hebt pijn tijdens een erectie of tijdens het vrijen.
  • De eikel of voorhuid ontsteken regelmatig.
  • Je ervaart moeilijkheden bij het plassen.
  • Je hebt een kwaadaardige afwijking aan de huid.

Laat je jezelf of je kind besnijden, bijvoorbeeld omdat je Islamitisch of Joods bent? Dan vergoedt de basisverzekering de besnijdenis helaas niet.

Vergoeding besnijdenis vanuit de aanvullende verzekering

Een medische besnijdenis wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Je hoeft hiervoor dus geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Ook voor een besnijdenis vanuit religieuze overtuigingen krijg je bij geen enkele verzekeraar een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Vergoeding besnijdenis en eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage voor een besnijdenis met medische indicatie.

Vergoeding besnijdenis en eigen risico

Voor zorg waarvoor je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering, betaal je een verplicht eigen risico. Dit geldt ook voor een besnijdenis op medische indicatie.

Wordt je kind onder de 18 jaar besneden en is dit medisch noodzakelijk? Dan betaal je geen eigen risico. Voor medische zorg voor kinderen onder de 18 jaar geldt namelijk nooit een eigen risico.

Heb ik toestemming nodig voor vergoeding besnijdenis?

Als je besneden moet worden vanuit medische noodzaak, heb je een verwijzing nodig van je (huis)arts. Je hebt geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig voor een besnijdenis.

Waar kan ik terecht voor besnijdenis of circumcisie?

Een besnijdenis wordt uitgevoerd door een uroloog of een chirurg. Dit gebeurt vaak in een ziekenhuis, maar er zijn ook speciale klinieken die een circumcisie uit mogen voeren.

Check wel van tevoren of de zorgverlener van je keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als je naar een niet-gecontracteerde uroloog of chirurg gaat, krijg je mogelijk geen (volledige) vergoeding voor een besnijdenis.

Lees nu meer over gecontracteerde zorg.