Borstprotheses, zoals een mammaprothese, zijn er niet alleen om de grootte van de borsten te laten toenemen. Nu steeds meer vrouwen borstkanker overleven, neemt ook het aantal vrouwen met een borstprothese toe. Ook wanneer de borstklieren niet of onvoldoende ontwikkeld zijn, zorgt een borstprothese ervoor dat dat dit esthetisch gecorrigeerd wordt. Maar hoe zit het met de vergoeding van een borstprothese: wordt een borstprothese vergoed door mijn zorgverzekering?
Vergoeding prothese vanuit de basisverzekering
Heb je de borstprothese om een medisch noodzakelijke reden nodig, of vond de borstamputatie om medische redenen plaats, dan krijg je de borstprothese vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als de ontwikkeling van je borstklieren (vrijwel) geheel achterwege is gebleven, vergoedt de basisverzekering de kosten van een borstprothese. Daarnaast worden ook de kosten van de vervanging van borstprotheses die ouder dan 2 jaar zijn vergoed door de basiszorgverzekering. In alle gevallen geldt wel dat je een doorverwijzing van een arts of mammacare-verpleegkundige nodig hebt.
Tip! Omdat de vergoedingen vanuit de basisverzekering bij vrijwel alle verzekeraars gelijk zijn, kun je eenvoudig op de kosten hiervan besparen door te kiezen voor de goedkoopste basisverzekering 2025.
Borstprothese vergoeding vanuit de aanvullende verzekering
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten met een vergoeding voor borstprotheses. Deze aanvullende verzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten voor een prothese BH, een zwemprothese, schoonmaakartikelen of plakstrips voor de bevestiging van de borstprothese. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ook de kosten van het vervangen van een borstprothese die eerder was geplaatst als onderdeel van een borstvergroting of andere borstcorrectie. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor een borstprothese loont dan ook zeker de moeite.
Wat wordt niet vergoed?
Verzekeraars vergoeden de kosten van een borstprothese in het kader van transseksualiteit niet. Ook wanneer een borstprothese om niet medische redenen wordt geplaatst, bijvoorbeeld om de borsten te vergroten, biedt de zorgverzekering geen vergoeding.
Vergoeding borstprothese en eigen bijdrage
Voor een borstprothese geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Uiteraard betaal je de kosten van een prothese BH, plakstrips en dergelijke wel zelf wanneer je hier geen aanvullende verzekering voor afsluit.
Vergoeding borstprothese en eigen risico
De borstprothese zelf wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Op zorg vanuit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing. Heb je je eigen risico dit jaar nog niet volledig verbruikt, dan betaal je dus (een deel van) de kosten voor de borstprothese zelf.
Toestemming van mijn verzekeraar nodig?
Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je over een doorverwijzing beschikken. Daarnaast heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig wanneer je naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat. Heb je een op maat gemaakte borstprothese nodig? Dan dien je tevens over een verklaring te beschikken waarin staat dat een ‘standaard’ borstprothese voor jou niet mogelijk of verantwoord is.