De wens om een borstvergroting te ondergaan kan verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je onzeker over je lichaam en wil je daarom graag een cupmaat groter. Maar het kan ook zijn dat je borstklieren nooit tot ontwikkeling zijn gekomen of dat de ene borst groter is dan de andere. Een borstvergroting helpt je dan van het probleem af. Wanneer wordt een borstvergroting vergoed door de zorgverzekering?
Borstvergroting vergoeding vanuit de basisverzekering
Vanuit de basisverzekering heb je alleen recht op een borstvergroting als je hier een medische indicatie voor hebt. Deze krijg je bijvoorbeeld na amputatie van (een van je) borsten als gevolg van borstkanker. Psychisch of sociaal lijden valt niet onder de medische indicaties.
Ook bij ongelijke borsten heb je geen recht op een vergoeding voor borstvergroting vanuit de basisverzekering. Maar als het verschil minimaal twee cupmaten bedraagt, krijg je wel een vergoeding voor een borstverkleining van de grootste borst.
Vergoeding borstvergroting uit aanvullende zorgverzekering
Val je buiten de voorwaarden voor een vergoeding vanuit de basisverzekering, dan kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Maar slechts enkele aanvullende verzekeringen vergoeden (deels) de kosten van cosmetische plastische ingrepen, waaronder de borstvergroting. Toch stellen sommige aanvullende verzekeringen nog steeds de medische noodzaak verplicht en vormen daarmee een aanvulling op de vergoeding vanuit de basisverzekering. Slechts enkele verzekeraars bieden een aanvullende vergoeding voor plastische chirurgie zonder medische indicatie.
Deze vergoeding bedraagt minimaal ruim honderd euro en maximaal ruim duizend euro. De volledige kosten van de borstvergroting betaal je hier niet mee, want een borstvergroting kost ongeveer 3.500 tot 5.000 euro. De kosten van deze aanvullende verzekeringen variëren van enkele tientjes tot ruim honderd euro per maand bovenop de premie voor de basisverzekering. Deze aanvullende zorgverzekeringen kiezen vanwege de vergoeding voor de borstvergroting, levert daarom geen besparing op. Kies hier dus alleen voor als je nog andere vergoedingen uit deze aanvullende verzekeringen nodig hebt.
Borstvergroting vergoeding - Eigen bijdrage
Voor een vergoeding voor borstvergroting vanuit de basisverzekering geldt geen eigen bijdrage. Aanvullende verzekeringen vergoeden een borstvergroting nooit volledig, dus dan betaal je wel een eigen bijdrage.
Vergoeding borstvergroting - Eigen risico
Als de borstvergroting vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, valt deze vergoeding onder het eigen risico. Als je dit eigen risico dus nog niet volledig hebt gebruikt, betaal je het eerste deel van de kosten zelf. Voor vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen geldt geen eigen risico.
Toestemming van verzekeraar nodig?
Je hebt toestemming van je verzekeraar nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een borstvergroting. Ook moet je een doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist hebben om de medische noodzaak te bewijzen.
Om voor een vergoeding voor borstvergroting in aanmerking te komen, moet je meestal kiezen voor een gecontracteerde zorgaanbieder. De meeste ziekenhuizen vallen onder deze gecontracteerde zorg en daarnaast een aantal zelfstandige behandelcentra. Op de website van je zorgverzekeraar zie je waar je precies terecht kunt.
Tip! Zorgverzekering vergelijken 2025: Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering die past bij jouw wensen? In de vergelijkingsmodules van Geld.nl vul je zelf je zorgwensen in. Daarna krijg je een overzicht te zien van alle zorgverzekeringen die aan deze wensen voldoen. Zo zie je direct wie de goedkoopste zorgverzekering biedt met de dekking die aansluit op jouw zorgwensen.