Contact
Zorgverzekering

Vergoeding buikcorrectie

Een buikwandcorrectie is een operatie waarbij overtollige huid uit de buik wordt weggesneden. Een buikcorrectie wordt niet altijd vergoed door het basispakket van je zorgverzekering. Alleen wanneer er sprake is van medische noodzaak en je toestemming hebt van de verzekeraar, krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. In dat geval wordt de hele behandeling vergoed. Is er geen medische noodzaak voor de buikwandcorrectie? Dan kun je je aanvullend verzekeren als je toch een buikcorrectie vergoed wilt krijgen.

Van een medisch noodzakelijke buikwandcorrectie is sprake als je bijvoorbeeld onbehandelbare smetten hebt in de huidplooi die alleen genezen kunnen worden door de huidplooi weg te halen. Ook wanneer je een zeer ernstige beperkt bent in je bewegingsvrijheid (als je buik meer dan een kwart van je bovenbeen bedekt) kun je een vergoeding krijgen uit de basisverzekering.

Buikwandcorrectie vergoed via aanvullende verzekering?

Is er geen medische noodzaak voor de buikwandcorrectie? Dan kun je bij enkele verzekeraars via een aanvullende verzekering alsnog een vergoeding krijgen. De meeste verzekeraars stellen daarbij wel als eis dat de huidplooi minimaal 6 centimeter diep is en je gedurende minimaal een jaar een BMI (Body Mass Index) van 30 of minder hebt gehad.

Let op: Als je een aanvullende verzekering met een dekking voor een buikwandcorrectie hebt afgesloten, krijg je meestal maar één keer een maximumbedrag vergoed. Deze vergoeding krijg je maar één keer gedurende de tijd dat je bij de betreffende verzekeraar verzekerd bent. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor een buikwandcorrectie loont dan ook zeker de moeite.

Wat wordt niet vergoed?

Onderga je in plaats van een buikwandcorrectie een liposuctiebehandeling? Dan wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering. Liposuctie wil zeggen dat er operatief onderhuids vetophopingen worden weggezogen.

Aanvullende verzekering voor buikwandcorrectie zinvol?

Een buikwandcorrectie is een dure behandeling die al snel enkele duizenden euro’s kost. Omdat je vaak alleen bij de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen (met dus een hoge premie) voor een vergoeding in aanmerking komt, is het extra belangrijk goed te kijken of de kosten van de verzekering opwegen tegen de vergoeding. Sommige verzekeraars vergoeden maar maximaal een paar honderd euro, een ander vergoedt de buikwandcorrectie tot wel 2.500 euro.

Vergoeding buikwandcorrectie en eigen bijdrage

Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage voor een buikcorrectie. Is er geen sprake van een medische noodzaak en krijg je een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering die lager is dan de kosten van de behandeling, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.

Buikwandcorrectie vergoeding en eigen risico

Wanneer je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering is je eigen risico gewoon van toepassing. Heb je dus nog niet je volledige eigen risico ‘opgemaakt’? Dan moet je een deel van de behandeling zelf betalen. Valt de buikcorrectie onder je aanvullende verzekering? Dan geldt er geen eigen risico.

Toestemming zorgverzekeraar nodig voor buikcorrectie?

Om voor een vergoeding voor een buikwandcorrectie in aanmerking te komen heb je vrijwel altijd toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Neem dus eerst contact op met je verzekeraar voor je een dergelijke behandeling ondergaat.

Aanvullende verzekering buikcorrectie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars buikcorrectie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Topfit100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00
UnitedConsumers (VGZ)
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
ZorgZeker 3 (incl. Tand Ongevallen)100% (bij bepaalde indicaties)vanaf € 54,75
Univé
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Aanvullend Best100% (bij bepaalde indicaties)vanaf € 41,00
VGZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
VGZ Aanvullend Best100% (bij bepaalde indicaties)vanaf € 43,60
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00
Zorg en Zekerheid
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
AV Basiskortingsregelingvanaf € 16,00
AV Surekortingsregelingvanaf € 22,50
AV Standaardkortingsregelingvanaf € 23,75
AV GeZZin Compactkortingsregelingvanaf € 34,15
AV Topkortingsregelingvanaf € 49,95
AV Pluskortingsregelingvanaf € 55,95
AV GeZZinkortingsregelingvanaf € 61,95