Contact
Zorgverzekering

Vergoeding diabetes

Als je diabetes hebt, heb je vaak specifieke zorgbehoeften. Je hebt bijvoorbeeld hulpmiddelen nodig voor het meten van je bloedsuikerspiegel en in sommige gevallen extra voetverzorging of diabetesadvies. In dit artikel lees je wat de zorgverzekering vergoedt bij diabetes. Ook vind je meer informatie over de acceptatie voor aanvullende verzekeringen voor diabetici.

Benodigde vergoedingen bij diabetes

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een stofwisselingsziekte waarbij het hormoon insuline niet meer voldoende wordt aangemaakt of het lichaam hier niet goed meer op reageert. Er bestaan twee soorten diabetes. Diabetes type 1 komt vooral voor onder jongeren en Diabetes type 2 vooral bij ouderen met overgewicht.

Diabetes is niet te genezen, maar wel te behandelen. Diabetes type 1 wordt behandeld door het toedienen van insuline. Bij diabetes type 2 wordt gebruik gemaakt van bloedglucose verlagende medicijnen. Deze behandeling vindt vaak plaats in combinatie met beweeg- en eetadviezen. Werken de medicijnen bij jou niet meer voldoende? Dan moet je ook bij diabetes type 2 insuline gaan spuiten.

Glucosemeter en teststrips

Allereerst moet je het glucose (bloedsuiker) –gehalte in je bloed regelmatig controleren. Dit doe je met een glucosemeter. De basisverzekering vergoedt de aanschaf hiervan één keer per drie jaar.

Een ander manier om je glucosegehalte te controleren, is door middel van teststrips. Als je afhankelijk bent van insuline vergoedt de basisverzekering deze strips. Wanneer je één of twee insuline-injecties per dag nodig hebt, krijg je maximaal 100 strips per drie maanden vergoed. Heb je drie of meer injecties per dag nodig? Dan krijg je maximaal 400 strips vergoed per drie maanden.

Insulinepennen of insulinepomp

Als je glucosegehalte te hoog is, wordt dit bij diabetes type 1 behandeld door insuline toe te dienen. Dit kan door het in te spuiten met een insulinepen. De basisverzekering vergoedt per drie jaar maximaal twee pennen. In plaats van insulinepennen kan ook gebruik worden gemaakt van een insulinepomp. Dit is een klein apparaatje dat via een naald in de buik constant insuline afgeeft. Deze pomp wordt volledig vergoed door de basisverzekering, mits je hiervoor een indicatie hebt gekregen van een medisch specialist.

De bovengenoemde diabeteshulpmiddelen kennen geen vergoedingen vanuit de aanvullende zorgverzekeringen.

Diabetes medicatie

Bij de diabetes type 2 hoef je in veel gevallen geen insuline te spuiten. Dit type diabetes wordt in eerste instantie behandeld met medicijnen. Of deze medicijnen vergoed worden door je basisverzekering is afhankelijk van het middel dat je krijgt. Elke verzekeraar vergoedt voor elk geneesmiddel maar één variant, meestal de goedkoopste. In het geneesmiddelenregister van je verzekeraar kun je vinden welk middel wordt vergoed. Staat de variant die jij gebruikt niet in het register? Dan moet je een eigen bijdrage betalen. Deze is gelijk aan het bedrag dat jouw medicijn meer kost dan de variant die de verzekeraar vergoedt.

Als je toch een vergoeding wilt voor de eigen bijdrage, kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Overige diabetes vergoedingen

Behalve de bovengenoemde hulpmiddelen, kun je als diabetespatiënt nog aanvullende zorgbehoeften hebben. Zo hebben mensen met diabetes meestal extra voetverzorging nodig, omdat een wondje aan de voet bij hen erg grote gevolgen kan hebben. Afhankelijk van de indicatie die je krijgt van je huisarts kan deze zorg worden vergoed vanuit de basisverzekering. In het artikel ‘Pedicure vergoeding’ lees je meer hierover.

Verder heb je, zeker als je net te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt, misschien behoefte aan advies hierover. Bijvoorbeeld over wat het betekent voor je eetpatroon. Via de basisverzekering kun je maximaal drie uur dieetadvies vergoed krijgen. Wil je een uitgebreidere vergoeding? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Tip! Ben je op zoek naar een goedkope zorgverzekering die aansluit op jouw specifieke zorgwensen? In de zorgvergelijker van Geld.nl kun je zelf aangeven welke vergoedingen voor jou van belang zijn, zodat je direct weet welke verzekeringen hierbij aansluiten.

Diabetes en eigen risico zorgverzekering

Als je in verband met je diabetes vergoedingen krijgt uit de basisverzekering, vallen deze normaal gesproken onder je eigen risico. Maakt de zorg deel uit van Ketenzorg Diabetes, dan hanteren veel zorgverzekeraars echter geen eigen risico. Ketenzorg wil zeggen dat je pedicure en enkele andere behandelaars en artsen afspraken hebben gemaakt over diabeteszorg met de zorgverzekeraar.

Let op: Sommige zorgverzekeraars zien mensen met diabetes als een verhoogd risico en stellen daarom aanvullende eisen bij de acceptatie voor een aanvullende zorgverzekering. Meer hierover lees je in het artikel 'Acceptatie chronisch ziek'.

Voor diabetesvergoedingen die je krijgt via je aanvullende verzekering geldt nooit een eigen risico.

Aanvullende verzekering diabetesonderzoek

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars diabetesonderzoek vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Optifitpreventief medisch onderzoek: 50%, max. € 200,- p.jr.vanaf € 50,48
Vrije Keuze Topfitpreventief medisch onderzoek: 50%, max. € 350,- p.jr.vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Optimaalpreventief medisch onderzoek: 50%, max. € 200,- p.jr.vanaf € 50,48
Toppreventief medisch onderzoek: 50%, max. € 350,- p.jr.vanaf € 80,00