Contact
Zorgverzekering

Vergoeding eigen bijdrage GVS

Gebruik je medicijnen die je huisarts of specialist voorschrijft? Meestal vergoedt de basisverzekering dit soort medicijnen volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Soms betaal je een eigen bijdrage voor deze medicijnen, met een maximum van 250 euro per jaar. Wil je ook een vergoeding voor de eigen bijdrage GVS vanuit de basisverzekering? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Vergoeding eigen bijdrage GVS vanuit de basisverzekering

Zorgverzekeraars vergoeden de eigen bijdrage voor geneesmiddelen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem niet vanuit de basisverzekering. De basisverzekering is er namelijk alleen voor noodzakelijke zorg. Denk daarbij aan een bezoekje aan de huisarts of een operatie in het ziekenhuis. Medicijnen die een arts voorschrijft vallen ook onder noodzakelijke zorg, daarom vergoedt de basisverzekering veel middelen volgens het GVS. De eigen bijdrage die je vervolgens voor het GVS betaalt, valt volgens verzekeraars echter niet onder noodzakelijke zorg.

Vergoeding eigen bijdrage GVS vanuit de aanvullende verzekering

Je betaalt per jaar maximaal 250 euro aan eigen bijdrage voor geneesmiddelen uit het GVS. Als je medicijnen gebruikt en de eigen bijdrage die je daarvoor betaalt vergoed wilt krijgen, kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. De meeste zorgverzekeraars bieden een aanvullende dekking aan voor de eigen bijdrage GVS. Vaak geldt er een maximum vergoeding per jaar voor de eigen bijdrage GVS, bijvoorbeeld 100 of 250 euro per jaar. Kijk dus goed wat jouw zorgverzekeraar vergoedt voor geneesmiddelen uit het GVS.

Tip! In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan welke vergoeding je per jaar wilt krijgen voor de eigen bijdrage GVS. Je ziet dan direct welke aanvullende zorgverzekeringen het beste aansluiten op jouw zorgwensen én wat je zorgpremie wordt. Zo kies je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor geneesmiddelen uit het GVS.

Vergoeding eigen bijdrage GVS en eigen risico

Gebruik je geneesmiddelen die volgens het GVS worden vergoed? Dan vergoedt je basisverzekering de medicijnen. Daarom vallen deze medicijnen onder je eigen risico. Je betaalt eerst de eigen bijdrage voor de medicijnen. Het bedrag dat daarna nog overblijft, gaat af van je eigen risico.

Voorbeeld vergoeding eigen bijdrage GVS en eigen risico

Arnoud haalt zijn medicijnen op bij apotheek. Het geneesmiddel dat Arnoud gebruikt staat geregistreerd in het GVS, waardoor de basisverzekering het medicijn vergoedt. De kosten voor de medicijnen zijn 90 euro. Daarnaast betaalt hij 10 euro aan wettelijke eigen bijdrage.

Omdat Arnoud zijn eigen risico nog niet heeft gebruikt, betaalt hij naast de eigen bijdrage ook de 90 euro zelf. Voor de 10 euro aan eigen bijdrage zou Arnoud een aanvullende zorgverzekering kunnen afsluiten.

Aanvullende verzekering eigen bijdrage gvs (medicijnen)

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars eigen bijdrage gvs (medicijnen) vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

Aevitae (EUCARE)
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Laef! 2100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage m.u.v. ADHD)vanaf € 11,05
Laef! 3100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage m.u.v. ADHD)vanaf € 29,39
Nationale-Nederlanden
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Compleet100%, max. € 150,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 55,50
OHRA
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Aanvullend100%, max. € 25,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 15,65
Extra Aanvullend100%, max. € 50,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 27,78
Uitgebreid100%, max. € 150,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 54,45
ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Benfit100%, max. € 150,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 24,46
Vrije Keuze Optifit100%, max. € 300,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 50,48
Vrije Keuze Topfit100%, max. € 1.500,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Student100%, max. € 100,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 14,57
Plus100%, max. € 150,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 24,46
Optimaal100%, max. € 300,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 50,48
Top100%, max. € 1.500,- p.jr. (aanvulling op basisverzekering)vanaf € 80,00