Contact
Zorgverzekering

Vergoeding EMDR behandeling

Heb je een posttraumatische stressstoornis waardoor je niet helemaal goed functioneert, dan biedt EMDR wellicht uitkomst. EMDR, dat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, helpt je traumatische gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. Maar worden de kosten van EMDR vergoed door je zorgverzekering?

EMDR therapie vergoeding vanuit basisverzekering

EMDR valt onder de Basis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt de kosten hiervan volledig. Om de kosten van EMDR vergoed te krijgen, stellen verzekeraars wel als voorwaarden dat er sprake moet zijn van een post traumatisch stresssyndroom. Je hebt hiervoor een doorverwijzing van je huisarts nodig.

Vergoeding EMDR en eigen risico

Houd er rekening mee dat de kosten van EMDR voor rekening komen van je eigen risico. Als je je eigen risico dit kalenderjaar nog niet volledig hebt verbruikt, betaal je (een deel van) de kosten dus zelf.

Vergoeding EMDR therapie en eigen bijdrage

Voor de vergoeding van EMDR geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Heb ik toestemming van mijn verzekeraar nodig?

Om voor een vergoeding voor EMDR in aanmerking te komen, heb je zoals gezegd een doorverwijzing van je huisarts nodig. Je hebt daarnaast doorgaans geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Houd er wel rekening mee dat je verzekeraar niet de volledige kosten vergoedt als je geen restitutiepolis hebt en kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Tip! Heb je naast de vergoedingen die de basisverzekering biedt geen aanvullende zorgwensen? Dan bespaar je eenvoudig op de kosten door te kiezen voor de goedkoopste basisverzekering 2024. Elke verzekeraar vergoedt namelijk dezelfde zorg uit de basisverzekering. Heb je wel aanvullende zorgwensen? Geef deze dan aan in de zorgvergelijker en je ziet vervolgens direct welke verzekeraar de scherpste premie biedt voor de verzekering die aan jouw zorgbehoeften voldoet.