Contact
Zorgverzekering

Vergoeding facings

Heb je verkleurde tanden of een tand waarvan een stuk afgebroken is? Dan kunnen facings een uitkomst bieden. Facings zijn laagjes van een tandkleurig materiaal die over een tand worden geplaatst. Deze laagjes en het aanbrengen ervan vallen voor volwassenen niet onder de dekking van het basispakket van je zorgverzekering. Je kunt hier wel een aanvullende (tand)verzekering voor afsluiten.

Worden facings vergoed bij kinderen?

Kinderen tot 18 jaar krijgen in sommige gevallen wél een dekking voor facings vanuit de basisverzekering. Of dit zo is hangt onder andere af van het materiaal van de facing. Er bestaan twee soorten facings: facings gemaakt van keramiek of porselein en facings gemaakt van composietmateriaal.

Facings van composietmateriaal worden, net als vullingen, voor kinderen tot 18 jaar gewoon vergoed door de basisverzekering. Facings van porselein en keramiek vergoedt de basisverzekering alleen bij bepaalde (niet-) aangeboren aandoeningen, zoals een ontwikkelingsstoornis van het tandglazuur.

Tip! In de zorgvergelijker van Geld.nl kun je door enkele zorgverzekeringen te selecteren en uitgebreid met elkaar te vergelijken direct zien welke dekking zij bieden voor facings bij kinderen. Kijk hiervoor bij ‘Tandheelkundige zorg tot 18 jaar’ en vervolgens bij ‘(V) Vullingen en materialen’ voor de dekking voor facings van composietmateriaal. De dekking voor facings van porselein of keramiek vind je onder (R) Inlay’s, kronen en bruggen’.

Vergoeding facings via aanvullende (tand)verzekering

Als volwassene moet je voor een vergoeding van facings een aanvullende (tand)verzekering hebben. Deze verzekeringen vergoeden voor tandheelkundige behandelingen meestal een maximumbedrag per jaar. Onder deze vergoeding vallen ook de facings.

Niet elke verzekeraar vergoedt de tandartskosten echter volledig. Sommigen vergoeden slechts 70 tot 80 procent van de kosten. Ook kan de vergoeding soms lager uitpakken als je kiest voor een niet-gecontracteerde tandarts. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor facings loont dan ook zeker de moeite.

Facings als cosmetische behandeling

Als een facing wordt gebruikt voor een puur cosmetische behandelingen, bijvoorbeeld om een scheve tand rechter te doen lijken, vergoeden verzekeraars dit niet altijd. Het is daarom verstandig dit altijd even te vragen je tandarts. Deze kan je precies vertellen of een bepaalde facing wel of niet wordt vergoed door de zorgverzekering.

Facings tanden vergoed en eigen risico

Omdat facings voor volwassenen alleen vergoed worden via een aanvullende (tand)verzekering, betaal je hiervoor geen eigen risico. Ook voor facings die je kind vergoed krijgt vanuit de basisverzekering betaal je geen eigen risico. Kinderen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.

Bij de vergoeding voor facings is geen eigen bijdrage van toepassing. Is de behandeling echter duurder dan het bedrag dat je maximaal vergoed krijgt van je verzekeraar, dan moet je natuurlijk wel (een deel van) de kosten zelf betalen.