Contact
Zorgverzekering

Vergoeding flebologie

Flebologie richt zich op het behandelen van spataderen, vochtophopingen in de benen en andere huidproblemen aan de benen. De basisverzekering vergoedt flebologie als de behandeling medisch noodzakelijk is. Voor sommige soorten flebologische behandelingen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als je spataderen wilt laten verwijderen terwijl je er geen medische klachten van hebt.

Vergoeding flebologie vanuit de basisverzekering

Je krijgt alleen een vergoeding voor flebologie vanuit de basisverzekering als de behandeling medisch gezien noodzakelijk is. Zorgverzekeraars vergoeden de behandeling als je aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

  • Je hebt duidelijke klachten hebben door problemen met de aderen in je benen. Denk aan een verkleuring van de huid, wonden die slecht genezen, vocht in je been of kramp.
  • De aderen in je been moeten ernstige afwijkingen hebben, zoals een doorsnede van minstens 3 millimeter en problemen met de bloeddoorstroming. Dit moet zijn aangetoond door een Duplexonderzoek.
  • De behandeling die je nodig hebt, moet bewezen effectief en nuttig zijn volgens wetenschappelijk onderzoek.

Vergoeding flebologie vanuit de aanvullende verzekering

Heb je spataderen die geen medische klachten geven, maar ervaar je de vaatjes wel als ontsierend? Dan kun je misschien een vergoeding voor flebologie krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Let op: welke behandelingen je precies vergoed krijgt en hoe hoog de vergoeding is, verschilt per verzekeraar. Vaak geldt er ook een maximale vergoeding per jaar voor flebologie.

Controleer de voorwaarden van je aanvullende verzekering dus goed voordat je een behandeling ondergaat.

Je kunt spataderen ook laten behandelen met homeopathie of andere alternatieve geneeswijzen. Dit wordt nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen afsluiten.

Tip! In onze handige zorgvergelijker vul je eenvoudig in of je een vergoeding voor flebologie wilt ontvangen en hoeveel je vergoed wilt krijgen. Je ziet dan direct welke aanvullende zorgverzekering aansluit bij jouw zorgwensen én hoe hoog je premie wordt.

Vergoeding flebologie en eigen bijdrage

Voor flebologie betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Vergoeding flebologie en eigen risico

Voor zorg waarvoor je een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering, betaal je een verplicht eigen risico. Dit geldt ook voor flebologie, als je je eigen risico in het jaar van de behandeling(en) nog niet (helemaal) gebruikt hebt.

Krijgt je kind onder de 18 jaar een flebologische behandeling? Dan betaal je geen eigen risico. Voor medische zorg voor kinderen onder de 18 jaar geldt namelijk nooit een eigen risico.

Heb ik toestemming nodig voor flebologie?

Wil je spataderen laten behandelen, of heb je een andere flebologische behandeling nodig? Dan heb je daarvoor een verwijzing van je (huis)arts nodig. Je hebt geen toestemming van je zorgverzekeraar nodig voor flebologie.

Waar kan ik terecht voor flebologie?

Je kunt voor het laten behandelen van spataderen of andere (huid)problemen van de benen terecht in het ziekenhuis of bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met een contract voor spataderbehandelingen. Een dermatoloog of chirurg voert de behandeling vervolgens uit.

Check wel van tevoren of de zorgverlener van je keuze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je mogelijk geen (volledige) vergoeding voor flebologie.

Lees meer over gecontracteerde zorg.

Aanvullende verzekering flebologie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars flebologie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

Salland zorgverzekeringen
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100%, max. € 200,- p.jr.vanaf € 47,95
Zorg en Zekerheid
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
AV Basis50%, max. € 75,- p.jr.vanaf € 16,00
AV Standaard50%, max. € 75,- p.jr.vanaf € 23,75
AV Top75%, max. € 100,- p.jr.vanaf € 49,95
AV Plus75%, max. € 100,- p.jr.vanaf € 55,95
AV GeZZin75%, max. € 100,- p.jr.vanaf € 61,95