Als je een spier- of gewrichtsziekte hebt, zoals reuma of de ziekte van Parkinson, kan het soms lastig zijn om fysiotherapieoefeningen te doen. Hydrotherapie, ook wel therapeutisch zwemmen genoemd, is een dan een goed alternatief. Bij hydrotherapie doe je oefeningen in verwarmd water onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut. Hydrotherapie wordt echter niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Als je van je zorgverzekeraar een vergoeding wilt krijgen voor hydrotherapie, moet je dus een aanvullende verzekering afsluiten.
Hydrotherapie vergoeding via aanvullende verzekering
De meeste aanvullende verzekeringen die een vergoeding voor hydrotherapie kennen, vergoeden de therapie volledig, tot aan een bepaald maximumbedrag. Dit bedrag varieert bij de meeste verzekeraars van 50 tot 250 euro per jaar. De meeste verzekeraars verbinden hier verder geen aanvullende voorwaarden aan. Je moet alleen wel een verwijzing van een huisarts of medisch specialist hebben.
Wat wordt niet vergoed?
Het is belangrijk hydrotherapie niet te verwarren met hydrogym. Dit laatste is een vorm van gym in verwarmd water. Hiervoor heb je geen medische indicatie nodig, maar het wordt ook niet vergoed door de zorgverzekering.
Is een aanvullende verzekering met hydrotherapie vergoeding zinvol?
De kosten voor hydrotherapie verschillen per aanbieder, maar liggen meestal ongeveer tussen de 150 en 300 euro per jaar. Of het loont om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten, hangt af van hoeveel je vergoed krijgt en wat de aanvullende verzekering kost. Betaal je bijvoorbeeld 15 euro per maand voor je aanvullende verzekering en vergoedt deze maximaal 100 euro? Dan kost de verzekering je per jaar 180 euro. Het loont dan dus niet deze verzekering af te sluiten als je verder geen gebruik maakt van andere zorg uit deze verzekering.
Tip! In de zorgvergelijker van Geld.nl kun je de zorgpremie berekenen voor de zorgverzekering die aansluit bij jouw zorgwensen. Door enkele verzekeraars te selecteren en uitgebreid met elkaar te vergelijken, zie je wat zij vergoeden voor hydrotherapie. Dit kun je afzetten tegen de premie die je moet betalen. Zo weet je precies of het loont om de betreffende aanvullende verzekering af te sluiten.
Vergoeding hydrotherapie en eigen bijdrage
Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage voor de hydrotherapie. Kosten de therapiesessies die je krijgt echter meer dan het maximumbedrag dat je verzekeraar vergoedt, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.
Hydrotherapie vergoeding en eigen risico
Omdat hydrotherapie vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering, is er geen eigen risico van toepassing. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.