Een kindje krijgen is voor veel mensen een grote wens. Als het dan niet lukt om zwanger te worden, zorgt dat voor veel verdriet. Gelukkig bestaan er behandelingen die dan uitkomst bieden. De meest bekende behandeling is de in-vitrofertilisatie (IVF). De bevruchting vindt dan plaats in een laboratorium, waarna de bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. Zo ontstaat er toch een zwangerschap. Maar hoeveel IVF-pogingen worden vergoed door de zorgverzekering?
Hoeveel IVF-pogingen vergoed vanuit basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt 3 IVF-pogingen. Ook de geneesmiddelen die bij de IVF-behandeling horen, vallen onder de vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierbij maakt het wel uit welke leeftijd je hebt:
- Tot 38 jaar: de basisverzekering vergoedt de terugplaatsing van 1 embryo bij de eerste en de tweede poging en de terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij de derde poging
- 38 tot 43 jaar: de basisverzekering vergoedt de terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij drie pogingen
- Vanaf 43 jaar: geen vergoeding vanuit basisverzekering
Tip! De IVF-vergoeding is hetzelfde in elke basisverzekering. Je kunt dus gemakkelijk besparen op de zorgverzekering door te kiezen voor de goedkoopste basisverzekering 2024. Ook de zorgpolis vergelijken is belangrijk, om bijvoorbeeld te zien welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn voor IVF.
IVF-vergoeding vanuit aanvullende verzekering
Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen vergoedt meer IVF-pogingen dan de eerste drie, namelijk PNOzorg, VVAA en ONVZ. Je krijgt bij deze verzekeraars een volledige vergoeding voor de kosten van een vierde IVF-poging als je jonger bent dan 43 jaar. Als je zelf de vierde poging betaalt, kost dit ongeveer 1.500 euro. Daarom is een aanvullende zorgverzekering voor een vierde poging voordeliger dan deze behandeling zelf betalen.
Maar er kan wel een medische selectie plaatsvinden voordat je deze aanvullende verzekering af kunt sluiten. Dat maakt het moeilijker om je aanvullend te verzekeren voor IVF als je al bezig bent met IVF-behandelingen.
Vergoeding IVF en eigen risico
De vergoeding voor IVF vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Als je dit jaar je eigen risico dus nog niet volgemaakt hebt, betaal je het eerste deel van de kosten zelf.
Vergoeding IVF en eigen bijdrage
Voor de IVF-pogingen zelf betaal je geen wettelijke eigen bijdrage. Maar voor een aantal geneesmiddelen die je gebruikt als onderdeel van de IVF-behandeling geldt wel een wettelijk eigen bijdrage. Hoeveel eigen bijdrage je betaalt, hangt dus af van de geneesmiddelen die de arts je voorschrijft.
Heb ik toestemming van mijn zorgverzekeraar nodig?
Voordat je in aanmerking komt voor IVF, heb je meestal al een heel traject doorlopen met onderzoeken en andere behandelingen. Pas als blijkt dat er echt geen andere mogelijkheden zijn, heb je recht op een vergoeding voor IVF. Daarom moet je een medische verklaring van een arts kunnen overleggen aan je zorgverzekeraar voordat je begint met IVF.
Waar kan ik terecht?
Alleen als je kiest voor een ziekenhuis met een vergunning voor IVF, biedt de zorgverzekering een vergoeding. Daarnaast maakt je zorgverzekeraar afspraken met verschillende ziekenhuizen. Als je een naturapolis hebt, moet je kiezen voor een van deze gecontracteerde ziekenhuizen om de volledige vergoeding voor IVF te krijgen.