Contact
Zorgverzekering

Vergoeding klikgebit

Heb je een tandenloze onderkaak die dusdanig is geslonken dat een normaal kunstgebit hiervoor maken niet mogelijk is. Dan kan een klikgebit soms een oplossing bieden. Een klikgebit is een prothese die wordt vastgeklikt op implantaten die in het kaakbot worden geboord. Hierdoor zit het gebit steviger vast. Het gebit is echter nog steeds uitneembaar voor reiniging.

Een klikgebit wordt alleen vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering wanneer er sprake is van een tandeloze kaak die dusdanig geslonken is dat er geen goed passen reguliere prothese, zoals een kunstgebit meer te maken is voor op de kaak. Je moet hier nog wel een eigen bijdrage voor betalen en er moet vooraf toestemming worden gevraagd aan de verzekeraar. Bewaar de schriftelijke toestemming die je van je verzekeraar krijgt altijd goed.

Tip! Omdat de vergoeding voor klikgebitten bij alle basisverzekeringen gelijk is, kun je eenvoudig de goedkoopste basisverzekering kiezen, zonder dat dit invloed heeft op je dekking.

Wil je geen eigen bijdrage betalen voor het klikgebit? Dan kun je hiervoor een aanvullende (tand)verzekering afsluiten.

Vergoeding klikgebit via aanvullende (tand)verzekering

Niet elke aanvullende (tand)verzekering vergoedt de eigen bijdrage voor het klikgebit volledig. Sommige verzekeringen vergoeden slechts 75 procent van de eigen bijdrage of stellen hieraan een maximumbedrag. Dit bedrag kan variëren van 250 tot 1.500 euro of meer per jaar. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor een klikgebit loont dan ook zeker de moeite.

Loont een aanvullende verzekering klikgebit afsluiten?

De kosten voor een klikgebit blijven niet beperkt tot de aanschaf, het maken en het aanbrengen van het gebit en de implantaten. Er komen ook materiaalkosten en consultkosten van een tandarts of kaakchirurg bij kijken. In totaal kun je al snel uitkomen op 4.000 euro of meer.

De kosten voor een aanvullende tandartsverzekering lopen uiteen van ongeveer 5 tot 60 euro per maand. Dit is omgerekend 60 tot 720 euro per jaar. Of de aanvullende verzekering zinvol is, hangt af van hoeveel je vergoed krijgt en of je nog andere tandartskosten verwacht te maken.

Let op: Sommige verzekeraars hanteren een medische selectie voor de tandartsverzekering. Dit wil zeggen dat je een vragenlijst moet invullen of een verklaring van je tandarts moet afgeven waaruit blijkt dat je gebit gezond is en dat je geen grote behandelingen verwacht. Als bijvoorbeeld blijkt dat je een al in het traject zit voor het aanmeten van een klikgebit, dan kan dit gevolgen hebben voor je acceptatie. Meer hierover lees je in het artikel Acceptatie aanvullende verzekering.

Klikgebit vergoeding en eigen risico

Als je een vergoeding krijgt voor het klikgebit vanuit de basisverzekering, valt onder je eigen risico. Als je nog niet je volledige eigen risico hebt gebruikt moet je dus (een deel van) de kosten zelf betalen.

Voor het deel dat je vanuit de aanvullende verzekering krijgt vergoed, geldt geen eigen risico. Aanvullende verzekeringen zijn namelijk vrijgesteld van het eigen risico.

Tip! Op vergelijkingssite Geld.nl kun je in de zorgvergelijker 2024 aangeven dat je een aanvullende tandartsverzekering wilt en tot welk maximumbedrag je je tandheelkundige kosten vergoed wilt krijgen. Je krijgt dan alle verzekeringen te zien die deze dekking bieden.

Aanvullende verzekering klikgebit

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars klikgebit vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.