Heb je overgewicht of (morbide) obesitas? Dan krijg je een vergoeding voor leefstijlcoaching of een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vanuit de basisverzekering. Een leefstijlcoach werkt samen met diëtisten, fysiotherapeuten en andere zorgverleners om je te helpen gezonder te eten, meer te bewegen en andere gezonde gewoonten aan te nemen. De basisverzekering vergoedt leefstijlcoaching volledig.
Vergoeding leefstijlcoach vanuit de basisverzekering
Leefstijlcoaching of een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) biedt twee jaar lang begeleiding om gezonde eet-, beweeg- en leefgewoonten aan te leren. Ruim 73.000 mensen nemen deel aan een GLI-programma (Bron: RIVM), waarbij een leefstijlcoach je ondersteunt bij het verbeteren van je leefgewoonten.
Je basisverzekering vergoedt leefstijlcoaching in de volgende gevallen:
- Je bent 18 jaar of ouder en hebt obesitas, dus een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger. Bereken je BMI in de BMI-meter van het Voedingscentrum.
- Je bent 18 jaar of ouder en hebt een BMI van 25 tot 29 en daarnaast een grote buikomvang óf ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes of slaapapneu, of een verhoogd risico op dergelijke ziekten.
Je basisverzekering vergoedt 100% voor leefstijlcoaching. Let op: sporten valt niet onder de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Je basisverzekering vergoedt geen contributie voor een sportclub of sportschool.
Goed om te weten! Vanaf 2024 vergoedt de basisverzekering ook leefstijlcoaching voor kinderen jonger dan 18 jaar. Vraag naar de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.
Vergoeding leefstijlcoach vanuit de aanvullende verzekering
Je krijgt vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding voor een leefstijlcoach. Wel kun je met een aanvullende verzekering een extra vergoeding krijgen voor dieetadvies door een diëtist die buiten het GLI-programma valt.
Tip! Wil je geen leefstijlcoaching of kom je hiervoor niet in aanmerking, maar wil je wel hulp bij het aanleren van een gezonde(re) leefstijl? In onze handige zorgvergelijker geef je eenvoudig aan dat je een extra vergoeding wilt ontvangen voor dieetadvies of sport medisch advies. Je ziet dan direct welke zorgverzekeringen aansluiten op jouw zorgwensen én hoe hoog je zorgpremie wordt.
Vergoeding leefstijlcoach en eigen bijdrage
Krijg je een vergoeding voor een leefstijlcoach vanuit de basisverzekering? Dan betaal je hiervoor geen wettelijke eigen bijdrage.
Vergoeding leefstijlcoach en eigen risico
Voor leefstijlcoaching betaal je geen eigen risico.
Heb ik toestemming nodig voor vergoeding leefstijlcoach?
Heb je overgewicht of obesitas en wil je deelnemen aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie? Dan heb je hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig. Je hebt geen toestemming nodig van je zorgverzekeraar om vergoeding voor leefstijlcoaching te krijgen.
Waar kan ik terecht voor vergoeding leefstijlcoach?
Je basisverzekering vergoedt erkende leefstijlprogramma’s die in het Loket Gezonder Leven staan. Je zorgverlener moet als leefstijlcoach ingeschreven staan in een erkend kwaliteitsregister voor leefstijlcoaches, bijvoorbeeld Kabiz.
Verzekeraars vergoeden onder meer de volgende erkende leefstijlprogramma’s:
- X-Fittt GLI.
- CooL.
- Beweegkuur.
- SLIMMER.
- SSiB.
- Keer Diabetes2 Om GLI.
Let wel op dat de zorgverlener van jouw keuze een contract heeft met je zorgverzekering, anders krijg je mogelijk geen volledige vergoeding voor leefstijlcoaching.
Lees hier meer over gecontracteerde zorg.