Contact
Zorgverzekering

Vergoeding lichttherapie

Heb je last van psoriasis, vitiligo (witte plekken op de huid) of eczeem? Of zit je in een winterdepressie? Dan helpt lichttherapie je wellicht om hier vanaf te komen. Je wordt dan behandeld met fel licht, dat via ja ogen naar binnen komt. Maar wordt lichttherapie vergoed vanuit de zorgverzekering?

Vergoeding lichttherapie vanuit de basisverzekering

Sinds 2013 wordt lichttherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De lichttherapie moet dan wel bedoeld zijn om ernstige psoriasis of vitiligo te bestrijden en moet in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum plaatsvinden. Personen die kiezen voor lichttherapie om een winterdepressie te verhelpen, komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Ook als je thuis door middel van een lichtcabine lichttherapie ondergaat, ontvang je doorgaans geen vergoeding vanuit de basiszorgverzekering.

In dat geval kun je een aanvullende zorgverzekering kiezen die de kosten van lichttherapie wel vergoedt.

Lichttherapie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Vrijwel alle verzekeraars bieden een aanvullende zorgverzekering met dekking voor lichttherapie aan. Aanvullende verzekeringen vergoeden lichttherapie als je dit thuis nodig hebt tegen ernstige eczeem. De aanvullende verzekeringen verschillen echter per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden namelijk 100 procent van de kosten, maar met een maximum van bijvoorbeeld 500 of 1.000 euro. Anderen vergoeden 100 procent van de kosten, mits je naar een behandelaar gaat waar de verzekeraar afspraken mee heeft. De kosten voor een lichttherapie bedragen al snel zo'n 100 euro per keer.

Ook de premie voor een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor lichttherapie verschilt per verzekeraar, van enkele euro’s tot ruim 100 euro per maand.

Tip! In de zorgvergelijker 2024 van Geld.nl kun je zelf alle zorgverzekeringen vergelijken die een vergoeding bieden voor lichttherapie. Door enkele verzekeraars te selecteren en uitgebreid met elkaar te vergelijken, kun je in het vergoedingenoverzicht onder 'huidtherapieën' zien hoeveel je vergoed krijgt voor psoriasisbehandelingen. Vervolgens kun je de goedkoopste zorgverzekering 2024 kiezen die aan je wensen voldoet en deze kun je zelf eenvoudig online afsluiten.

Lichttherapie vergoeding en eigen bijdrage

Er geldt geen eigen bijdrage voor de lichttherapie vergoeding. Liggen de kosten van de lichttherapie echter hoger dan de maximale vergoeding die je verzekeraar biedt, dan betaal je uiteraard een deel van de kosten zelf.

Wordt lichttherapie vergoed? – Eigen risico

De vergoeding voor ernstige psoriasis en vitiligo vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Je betaalt dus (een deel van) de kosten zelf indien je je eigen risico nog niet volledig hebt verbruikt. Het eigen risico geldt niet voor vergoedingen vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Heb je toestemming van je verzekeraar nodig?

Of je toestemming nodig hebt van je verzekeraar voordat je met de lichttherapie begint, is verschillend. Je kunt daarom het beste de polis van je zorgverzekering raadplegen om te zien in welke situaties je toestemming van je verzekeraar nodig hebt.

Aanvullende verzekering lichttherapie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars lichttherapie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

a.s.r.
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Uitgebreideczeem behandeling: 100%, max. € 500,- p.jr.vanaf € 57,50