Contact
Zorgverzekering

Vergoeding liposuctie

Heb je last van vetophopingen op bepaalde plekken in je lichaam, zoals je buik, benen of armen en kun je hierdoor niet meer goed bewegen? Dan kan liposuctie soms een oplossing zijn. Liposuctie is een vorm van plastische chirurgie waarbij onderhuids vet wordt weggezogen. De behandeling is vooral bekend als cosmetische ingreep voor mensen die graag een plattere buik willen. Maar wordt liposuctie eigenlijk vergoed door je zorgverzekering?

Liposuctie vergoeding alleen bij medische noodzaak

Liposuctie wordt alleen vergoed door een basis- of aanvullende zorgverzekering als er sprake is van een medische noodzaak. Bijvoorbeeld als je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Daarnaast moet liposuctie medisch gezien de beste behandeling zijn voor de problemen. Je kunt hiervoor een verklaring vragen van de behandeld arts.

De details over wanneer een liposuctie wel of niet vergoed wordt, staan niet exact vermeld in de polisvoorwaarden. De verzekeraar zal dit per geval bepalen. Neem daarom altijd eerst contact op met je verzekeraar, voor je een liposuctie ondergaat. De verzekeraar kan je vertellen of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding en of de behandeling vergoed wordt door de basisverzekering of dat je een aanvullende verzekering nodig hebt.

Let op: Liposuctie om cosmetische redenen wordt nooit vergoed door je zorgverzekering!

Aanvullende verzekering vergoeding liposuctie verstandig?

Omdat een liposuctie behandeling ongeveer 1.000 tot 2.000 euro kost, kan het soms lonen je hiervoor aanvullend te verzekeren indien de basisverzekering de kosten niet vergoedt. Houd er bij de keuze voor een aanvullende verzekering echter wel rekening mee dat je niet meer aan premie kwijt bent dan wat de behandeling je kost als je deze zelf zou betalen. Aangezien de vergoedingen per aanvullende zorgverzekering verschillen, is zorgverzekeringen vergelijken op de vergoeding voor liposuctie verstandig.

Daarnaast is het belangrijk dat je eerst de verzekeraar belt om te vragen of de liposuctie in jouw geval wordt vergoed met deze aanvullende verzekering of dat je misschien wel een vergoeding krijgt vanuit de basisverzekering.

Liposuctie vergoeding en eigen risico

Als je een vergoeding voor de liposuctie krijgt vanuit je basisverzekering, valt dit onder je eigen risico. Als je nog niet je volledige eigen risico hebt gebruikt, moet je dus een deel van de kosten zelf betalen. Krijg je echter een vergoeding voor de liposuctie vanuit je aanvullende zorgverzekering? Dan betaal je geen eigen risico.

Vergoeding liposuctie en eigen bijdrage

Voor liposuctie geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Tip! In de zorgvergelijker 2024 op Geld.nl kun je precies zien welke dekking de verschillende verzekeringen bieden voor plastische ingrepen. Door enkele zorgverzekeringen te selecteren en uitgebreid met elkaar te vergelijken, zie je alle vergoedingen die deze verzekeringen bieden. Kies voor volgens onder het kopje ‘Medisch specialistische zorg’ voor ‘Cosmetische chirurgie met med. Indicatie’. Zo zie je wat de verzekeringen vergoeden voor plastische chirurgie.

Aanvullende verzekering liposuctie

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars liposuctie vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Topfit100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00