Contact
Zorgverzekering

Maagballon vergoeding

Heb je last van overgewicht en overweeg je een maagballon te laten plaatsen om af te vallen? In dit artikel lees je wat een maagballon plaatsen inhoudt en of het wordt vergoed via de zorgverzekering.

Een maagballon is een zachte siliconen bal die in de maag wordt geplaatst om een vol gevoel te geven, zodat het gemakkelijker wordt om minder te eten en dus af te vallen. De maagballon wordt met een slangetje via de mond en slokdarm ingebracht door een maag-, lever- en darmarts. Vervolgens wordt de bal gevuld met een zoutoplossing. Dit zorgt ervoor dat de maagballon het gewicht heeft dat een vol gevoel veroorzaakt.

De ballon mag gemiddeld zes maanden blijven zitten. Daarna moet deze worden verwijderd. Ook dat gebeurt met een slangetje via de mond en slokdarm.

Wordt een maagballon vergoed?

Een maagballon wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed. Slechts bij hoge uitzondering zijn sommige zorgverzekeraars bereid je een vergoeding te geven vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet je dan wel een medische indicatie hebben van een je behandelend arts. Ook moet deze arts een verzoek voor vergoeding indienen bij je verzekeraar. Vervolgens zal een medisch specialist van de verzekeraar bepalen of je een vergoeding krijgt of niet.

Let op: Als je een vergoeding krijgt voor de maagballon valt deze behandeling onder je eigen risico. Als je nog niet je volledige eigen risico hebt gebruikt, moet je dus een deel zelf betalen. De totale kosten voor het laten plaatsen en weer verwijderen van een maagballon bedragen vaak ruim 3.000 euro.

Vergoeding maagballon via aanvullende verzekering?

Het is niet mogelijk om een vergoeding voor een maagballon te krijgen via een aanvullende verzekering. Er bestaan op dit moment namelijk geen aanvullende zorgverzekeringen die deze dekking bieden.

Tip! Niet elke verzekeraar vermeldt even duidelijk in haar voorwaarden of de maagballon wel of niet wordt vergoed. Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar om te controleren of en hoe je in aanmerking kunt komen voor een vergoeding.