Contact
Zorgverzekering

Maagverkleining vergoeding

Heb je overgewicht en is je BMI (Body Mass Index) 40 of hoger? Dan kun je bij een maagverkleining in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je BMI is echter niet de enige voorwaarden die zorgverzekeraars stellen voor een vergoeding. Om voor een maagverkleining vergoeding in aanmerking te komen, moet je:

  • Een BMI hebben van 40 of hoger. Via de rekentool van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen.
  • Je moet minimaal een jaar lang een intensief traject hebben gevolgd om onder begeleiding tot een gezondere leefstijl te komen.

Ligt je BMI tussen de 35 en 40? Dan biedt je zorgverzekering alleen een vergoeding voor een maagverkleining als je bijkomende gezondheidsklachten hebt, zoals hart- en vaatziekten of diabetes.

Maagverkleining vergoed via aanvullende verzekering?

Als je niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, is het niet mogelijk een maagverkleining te laten uitvoeren. Dit is wettelijk niet toegestaan. Daarom bestaan er ook geen aanvullende verzekeringen die extra vergoeding voor maagverkleiningen bieden.

Maagverkleining vergoeding - Procedure

Om een maagverkleining, ook wel gastric bypass genoemd, te mogen ondergaan, heb je eerst een verwijzing van de huisarts nodig. Vervolgens kun je je met deze doorverwijzing melden bij een ziekenhuis of kliniek. Het is dan nog niet zeker dat je de maagverkleining krijgt. Eerst beoordeelt een team van medisch experts, waaronder een diëtist en een psychiater, of deze behandeling voor jou verantwoord is en of er eventueel nog andere behandelingen mogelijk zijn.

Pas als het team specialisten oordeelt dat je de maagverkleining krijgt, mag je de operatie ondergaan en krijg je hiervoor een vergoeding via je basisverzekering.

De maagverkleining operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd. De eerste manier is dat je maag met behulp van een soort nietjes kleiner wordt gemaakt. De ander mogelijkheid is dat de chirurg een deel van je slokdarm en maag loshaalt om hier vervolgens een nieuwe maag van te maken die wordt vastgemaakt aan de twaalfvingerige darm.

Wat wordt niet vergoed?

Zorgverzekeraars vergoeden niet de kosten voor het plaatsen van een maagballon of een endobarrier (een soort mouw die om de slokdarm wordt geplaatst).

Vergoeding maagverkleining en eigen bijdrage

Voor de maagverkleining geldt geen wettelijke eigen bijdrage.

Vergoeding maagverkleining en eigen risico

Omdat de maagverkleining, als je aan de voorwaarden voldoet, wordt vergoed vanuit de basisverzekering, valt dit gewoon onder je eigen risico. Heb je nog niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.

Aanvullende verzekering maagverkleining

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars maagverkleining vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Topfit100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Top100% (indien medisch noodzakelijk)vanaf € 80,00