Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten

Vergoeding medicinale cannabis

Artsen mogen sinds 2003 medicinale cannabis voorschrijven. Deze haal je op bij de apotheek en vaak maak je hier dan thee van. Medicinale cannabis helpt bij ernstige en chronische pijnklachten als je bijvoorbeeld MS, kanker of aids hebt, het bevordert de eetlust als deze door behandelingen is afgenomen en je slaapt er beter van. Maar hoe zit het met de vergoeding vanuit je zorgverzekering van medicinale cannabis of wiet?

Vergoeding medicinale cannabis vanuit basisverzekering

Medicinale cannabis mag sinds 2003 voorgeschreven worden, maar is sindsdien nog niet officieel geregistreerd als geneesmiddel. Zorgverzekeraars hoeven medicinale cannabis dus niet te vergoeden. Een deel van de zorgverzekeraars doet dit dan ook niet. De vergoeding van zorgverzekeraars die wel een vergoedingen bieden, bepalen zij ook zelf. Meestal betalen zij 75 tot 100 procent van de kosten tot bijvoorbeeld 45 euro per maand of 900 euro per jaar.

Wanneer vergoeding medicinale cannabis?

Als je een vergoeding voor medicinale cannabis wilt, dien je hiervoor een verzoek in bij je zorgverzekeraar. Je vraagt dan om een coulanceregeling. Dit houdt in dat je vraagt om een vergoeding die buiten de verplichte vergoedingen valt. De zorgverzekeraar bepaalt aan de hand van je aanvraag of je wel of geen vergoeding ontvangt.

De meeste zorgverzekeraars nemen je aanvraag alleen in overweging als je een van de onderstaande aandoeningen hebt en als reguliere medicijnen niet voldoende blijken te werken:

 • Ernstige pijnklachten bij Multiple Sclerose (MS)
 • Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
 • Ernstige pijn en misselijkheid bij kanker, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie
 • Neuropatische pijn (pijn in de zenuwen door een beschadiging van het zenuwstelsel)
 • Ernstige misselijkheid en verminderde eetlust bij aids
 • Gilles de la Tourette

Medicinale wiet vergoed vanuit aanvullende verzekering?

Een klein aantal verzekeraars biedt een vergoeding voor medicinale cannabis en wiet vanuit een aanvullende verzekering. Ook dan moet je een aanvraag doen voor coulance. De vergoedingen vanuit deze aanvullende verzekeringen zijn verder hetzelfde als de vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Vergoeding medicinale cannabis en eigen risico

Als je basisverzekering de medicinale cannabis vergoedt, valt dit onder je eigen risico. Heb je je verplicht of vrijwillig eigen risico dit jaar nog niet volgemaakt, dan betaal je dus het eerste deel van de kosten zelf.

Vergoeding medicinale cannabis en eigen bijdrage

Omdat er geen vastgestelde regels bestaan rondom de vergoeding voor medicinale cannabis, geldt er ook geen wettelijke eigen bijdrage. Je zorgverzekeraar kan je vertellen welk deel van de kosten je wel en niet vergoed krijgt.

Heb ik toestemming van mijn zorgverzekeraar nodig?

Om een vergoeding voor medicinale cannabis te krijgen, moet je een schriftelijk verzoek indienen bij je zorgverzekeraar. Deze kan je verzoek ook afwijzen. In dat geval krijg je geen vergoeding. Daarnaast heb je een doorverwijzing van een specialist nodig.

Waar kan ik terecht?

Medicinale cannabis mag je alleen in een apotheek ophalen. Haal je de cannabis in de coffeeshop, dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten niet.

Aanvullende verzekering medicinale cannabis

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars medicinale cannabis vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk

“Fijne communicatie met duidelijke info”

Mevrouw Lenie
Zojuist overgestapt:
 • 14:15
 • 14:12
 • 14:10
 • 14:08
 • 14:06

Afgelopen jaar bespaarden 21.557 klanten op hun zorgverzekering via Geld.nl.

Hulp nodig? Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 service@geld.nl
Heb je schade? Wij staan voor je klaar schade@geld.nl
Start met besparen op je vaste lasten, vergelijk je mogelijkheden stroke
tc