Contact
Zorgverzekering

Vergoeding medisch fitness

Wil je na een zware blessure weer snel op de been zijn? Dan is medische fitness wellicht een optie. Medische fitness is een vorm van fitness onder intensieve begeleiding van een fysiotherapeut. Je trainingsschema wordt zo opgesteld dat je, ondanks je beperkingen, toch kunt sporten. Dat is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor de belastbaarheid van je lichaam. Maar hoe zit het met medische fitness en de zorgverzekering: (wanneer) krijg ik een vergoeding?

Medische fitness vergoeding vanuit de basisverzekering

De basiszorgverzekering biedt geen dekking voor medische fitness. Voor een vergoeding voor medische fitness moet je dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Medische fitness vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Slechts enkele verzekeraars, zoals De Friesland, nemen een vergoeding voor medische fitness op in een aanvullend pakket. De vergoeding die deze verzekeraars bieden, is vaak erg beperkt. Bekijk daarom goed of de premie die je voor de aanvullende verzekering betaalt, opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt. Maak je geen gebruik van de overige vergoedingen uit het aanvullende pakket en is de premie die je betaalt hoger dan de vergoeding die je ontvangt? Dan is een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor medische fitness voor jou niet interessant.

Vergoeding medische fitness en eigen bijdrage

Voor medische fitness geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Je betaalt uiteraard wel zelf een deel van de kosten wanneer je meer kosten voor medische fitness maakt dan de verzekeraar maximaal vergoedt.

Medische fitness vergoeding en eigen risico

Omdat de kosten voor medische fitness vanuit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed, komt dit niet voor rekening van het eigen risico. Het eigen risico is namelijk alleen van toepassing op vergoedingen vanuit de basisverzekering.

Heb ik toestemming van mijn verzekeraar nodig?

Bij het selecte groepje zorgverzekeraars dat een vergoeding voor medische fitness aanbiedt, heb je doorgaans geen toestemming nodig. Houd echter de voorwaarden van de verzekeraar goed in de gaten. Zo stellen sommige verzekeraars dat medische fitness niet tegelijk kan worden gevolgd met fysiotherapie of oefentherapie voor dezelfde medische indicatie. Voor de exacte voorwaarden van de verzekeraar kun je de zorgpolis raadplegen.

Aanvullende verzekering medisch fitness

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars medisch fitness vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

Anderzorg
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
FlexSWORKIT: 100%vanaf € 6,80
De Friesland
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
AV Standaardmedische fitness: 100%, max. € 120,- (max. 6 mnd.)vanaf € 16,75
AV Extramedische fitness: 100%, max. € 120,- (max. 6 mnd.)vanaf € 26,95
AV Optimaalmedische fitness: 100%, max. € 120,- (max. 6 mnd.)vanaf € 57,75
ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Optifit100%, max. € 150,- p.jr.vanaf € 50,48
Vrije Keuze Topfit100%, max. € 250,- p.jr.vanaf € 80,00
VinkVink
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
BundelSWORKIT: 100%vanaf € 6,80
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Optimaal100%, max. € 150,- p.jr.vanaf € 50,48
Top100%, max. € 250,- p.jr.vanaf € 80,00