Heeft je kind ver afstaande horen, ook wel flaporen genoemd, en wil je deze laten corrigeren? Dan vergoedt het basispakket van je zorgverzekering dit niet. Wil je een vergoeding voor de oorcorrectie krijgen, dan dien je dus een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze verzekeringen vergoeden een flapoorcorrectie slechts tot een maximale leeftijd. Deze leeftijd varieert per verzekeraar van 12 tot en met 18 jaar. Daarnaast is een verwijzing van een arts verplicht.
Wil je als volwassene een oorcorrectie laten uitvoeren, dan wordt dit helaas door geen enkele zorgverzekeraar vergoed.
Vergoeding oorcorrectie via aanvullende verzekering
Besluit je een aanvullende verzekering af te sluiten omdat je een vergoeding voor een oorcorrectie van je kind wilt krijgen? Kijk dan goed naar de voorwaarden. Niet alleen verschilt de leeftijd tot welke een oorcorrectie wordt vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden een maximumbedrag. Is de operatie duurder? Dan zul je dus alsnog een deel zelf moeten betalen.
Daarnaast maken verzekeraars onderscheid tussen gecontracteerde zorgaanbieders en niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Laat je de oorcorrectie uitvoeren door een gecontracteerde zorgaanbieder? Dan krijg je vaak minder vergoed. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor een oorcorrectie loont dan ook zeker de moeite.
Oorcorrectie, wat wordt niet vergoed?
Zoals eerder gezegd wordt een flapoorcorrectie nooit vergoed voor iemand die ouder is dan 18 jaar. Ook als je kind geen medische indicatie (verwijzing van een arts) heeft voor de behandeling wordt de oorcorrectie niet vergoed.
Aanvullende verzekering voor oorcorrectie zinvol?
De prijzen voor een flapoorcorrectie verschillen sterk per kliniek of ziekenhuis. Globaal kun je uitgaan van een bedrag tussen de 2.000 en 4.000 euro. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt die dit volledig vergoedt, weegt in de meeste gevallen de premie wel op tegen de vergoeding. De premie voor een aanvullende verzekering verschilt van 5 tot ruim 150 euro per maand. Dit komt neer op 60 tot 2.500 euro per jaar. Het is dus wel zaak om een goedkope aanvullende verzekering te kiezen, als je wilt dat het loont om deze af te sluiten.
Vergoeding oorcorrectie en eigen bijdrage
Voor de oorcorrectie geldt geen wettelijke eigen bijdrage. Is de operatie duurder dan het maximale bedrag dat de verzekeraar vergoedt, dan moet je wel een gedeelte van de kosten zelf betalen.
Oorcorrectie vergoeding en eigen risico
Omdat de oorcorrectie niet vergoed wordt door de basisverzekering, valt dit niet onder het eigen risico.
Toestemming zorgverzekeraar nodig voor buikcorrectie vergoed wordt?
Om een vergoeding voor de oorcorrectie te krijgen, heb je geen toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Wel is een verwijzing van een arts verplicht.