Contact
Zorgverzekering

Vergoeding orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen bieden uitkomst bij een groot aantal aandoeningen aan de voet. Hierbij kun je denken aan afwijkingen aan de voet, reuma, diabetes of een lengteverschil in de benen. Een orthopedische schoen wordt op maat gemaakt en helpt je om weer zonder klachten om met zo min mogelijk klachten te lopen. Maar krijg je vanuit de zorgverzekering een vergoeding voor orthopedische schoenen?

Vergoeding orthopedische schoenen vanuit basisverzekering

De basisverzekering vergoedt eens in de 18 maanden een nieuw paar orthopedische schoenen. Voor kinderen tot 16 jaar eens in de 9 maanden. De schoenleverancier bepaalt of je nieuwe orthopedische schoenen nodig hebt. Behalve orthopedische schoenen vergoedt de basisverzekering ook semi-orthopedische schoenen, orthopedische aanpassingen aan een gewone schoen en een tweede paar orthopedische schoenen. Vanuit de zorgverzekering krijg je geen vergoeding voor werkschoenen en laarzen. Wel kun je eventueel een vergoeding krijgen vanuit het UWV als je aanvraag wordt goedgekeurd.

Vergoeding orthopedische schoenen en eigen risico

De vergoeding voor orthopedische schoenen valt onder de basisverzekering. Daarom moet je het eerste deel van de kosten vanuit je eigen risico betalen als je dit eigen risico nog niet hebt volgemaakt.

Vergoeding orthopedische schoenen en eigen bijdrage

Voor de vergoeding van orthopedische schoenen geldt een wettelijke eigen bijdrage van 138 euro per paar. Voor kinderen tot 16 jaar is geldt er een wettelijke eigen bijdrage van 69 euro. Als je maar één orthopedische schoen nodig hebt, betaal je de helft van de wettelijke eigen bijdrage. Ook als je voorlopige orthopedische schoenen krijgt, betaal je de helft van de eigen bijdrage.

Orthopedische schoenen vergoeding vanuit aanvullende zorgverzekering

Een klein aantal aanvullende zorgverzekeringen vergoedt de wettelijke eigen bijdrage van orthopedische schoenen. Vaak zijn dit de aanvullende pakketten die bedoeld zijn voor 50-plussers. De premies voor deze aanvullende zorgverzekeringen verschillen onderling, net als de vergoeding voor de eigen bijdrage van orthopedische schoenen. Zo vergoedt de ene aanvullende zorgverzekering tot 50 euro van de eigen bijdrage en de ander vergoedt de volledige eigen bijdrage. Goed de verschillende aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op vergoeding voor orthopedische schoenen loont dan ook zeker de moeite.

Heb ik toestemming nodig?

Om voor een vergoeding van orthopedische schoenen in aanmerking te komen, heb je een doorverwijzing van een medisch specialist nodig. Als je alleen een orthopedische aanpassing aan een gewone schoen nodig hebt, is een verwijzing van elke arts voldoende. Vervolgens beoordeelt de schoenleverancier of je de orthopedische schoenen echt nodig hebt. Toestemming van je zorgverzekeraar is daarna niet meer nodig.

Waar kan ik terecht?

Als je een naturapolis hebt, moet je kiezen voor een gecontracteerde leverancier om voor de volledige vergoeding in aanmerking te komen. Met een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke leverancier je gaat.

Tip! In de zorgvergelijker 2024 van Geld.nl kun je ziektekostenverzekeringen vergelijken op de vergoeding voor orthopedische schoenen. In de zorgmodule vul je je specifieke zorgwensen in, waaronder de ‘orthoschoen’. Vervolgens krijg je een overzicht van de zorgverzekeringen die aan deze wensen voldoen.

Aanvullende verzekering orthopedische schoenen

Hieronder zie je welke zorgverzekeraars orthopedische schoenen vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Let goed op de premie, de maximale vergoeding, het vergoedingspercentage en de aanvullende voorwaarden.

a.s.r.
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Start100%, max. € 50,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 16,50
Extra100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 39,50
Uitgebreid100%, max. € 400,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 57,50
Ik kies zelf van a.s.r.
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
ZorgGoed100% (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 12,00
ZorgBeter100% (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 19,95
Nationale-Nederlanden
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Extra100%, max. € 200,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 32,50
Jij & Vitaal100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 41,50
Compleet100%, max. € 500,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 55,50
OHRA
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Extra Aanvullend100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 27,78
Uitgebreid100%, max. € 500,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 54,45
ONVZ
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Vrije Keuze Optifit100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 50,48
Vrije Keuze Topfit100%, max. € 500,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 80,00
VvAA zorgverzekering
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Optimaal100%, max. € 250,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 50,48
Top100%, max. € 500,- p.jr. (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 80,00
ZEKUR
Naam aanvullend pakketDekkingPrijs p/m per maand
Extra ZEKUR Zorg (inclusief tandarts)100% (vergoeding eigen bijdrage)vanaf € 37,95